Home Cultuur Ook “De Plakkers” willen een bal

Ook “De Plakkers” willen een bal

0

Het carnavalseizoen is in volle gang en de voorbereidingen zijn lopoende. Na nieuwjaar stijgt de carnavalkoorts in Heist en ook de Plakkers willen hun steentje bijdragen en organiseren voor de 1ste keer het “bal van de plakkers”! Dit gaat door in ZAAL RAVELINGEN op zaterdag 26 januari. Allen welkom vanaf 20u. Carnavaleske muzikale ondersteuning door niemand minder dan DJ D DOUBLE D, gekend van de carnavaltent ’t Volkshuis en het Megacarnavalbal ! Kaarten in voorverkoop verkrijgbaar bij de plakkers, Den Oosthoek en Café De Bolle, kosten je 5 euro met tombola. Aan de deur betaal je ook 5 euro zonder tombola. Het belooft een gezellige avond te worden, en misschien verrassen de Visschers ons wel met een blitsbezoek !

In 1928 speelden de Plakkers en de Vissers voor het eerst een gemaskerde voetbalmatch op dinsdagnamiddag van carnaval. In de rangen van FC Heist ontstonden twee supportersverenigingen: De Zeemeermin met vooral aanhang bij de vissers en De Strandleeuwen, geliefd bij bouwvakkers, in het bijzonder stukadoors (plakkers). Op dinsdag 5 maart 2019 om 15 uur is er op stadion De Taeye de verklede voetbalderby tussen de Plakkers en de Visschers. Dit sportief gebeuren krijgt voor de 2de keer een extra ludieke dimensie dankzij scHeistrechter Zoëlle (alias Yves Merlevede) die in flashy roze outfit er een slap handje van weg heeft om de match in chaotische banen te leiden. Deze wedstrijd wordt naar aloude traditie niet zozeer gekenmerkt door hoogstaand technisch voetbal maar eerder door theatrale schwalbes waarbij de medische assistenten voortdurend moeten uitrukken om de geveinsde kwetsuren van de spelers te verdoven met sterk water.    

Ook het Bal van de Zeemeermin (voor het eerst in 1929) stamt uit de gelijknamige supportersclub. Na de Tweede Wereldoorlog was Hotel de Bruges de pleisterplaats voor het bal tot in 1950. Daarna vond het bal achtereenvervolgend plaats in een tent op het Canadezenplein (nu De Bolle), de zaal van Ciné Moderne, Old Brussels en de oude en nieuwe Ravelingen. Na zoveel jaren mochten de Plakkers niet langer achterblijven en gaan van start met hun 1ste BAL VAN DE PLAKKERS !!

Artikel