Home Regionieuws Damme Herstel dijk tussen Schipdonkkanaal en Leopolkanaal kan nog weken duren

Herstel dijk tussen Schipdonkkanaal en Leopolkanaal kan nog weken duren

1

Het zal zeker nog weken duren voor de middendijk tussen het Schipdonkkanaal en het Leopolkanaal aan de grens tussen Knokke-Heist en Damme hersteld is.

Sinds woensdag is er een duikteam bezig om al de boomstammen, wortels en takken uit het water te halen. Pas daarna kan de bres in de berm gedicht worden. “Laat ons zeggen dat we zeker nog voor de rest van de week bezig zijn met het hout te verwijderen” zegt Nico De Ruyter van de Vlaamse Waterweg. “Volgende week maandag willen we de breuksteen beginnen aanvoeren. En dan vermoed ik dat we nog altijd een aantal weken zullen bezig zijn”.

De bres is 30 meter lang. En het dichten wordt dus een werk van lange adem. Voor die werken kunnen beginnen zal de duiker zo’n honderd keer in het water moeten springen om alles terug op punt te krijgen. En dat bij lage temperaturen. Na de dijkbreuk kon een overstroming vermeden worden.

Maar toch roept de stad haar inwoners op zich te registreren bij BE-Alert. Waarom Knokke-Heist dit niet doet is nog niet duidelijk. Want mocht de dijkbreuk effectief hebben plaats gevonden stond zonder twijfel een deel van Westkapelle blank. Maar registeren kan natuurlijk altijd. Zo krijgen ze via mail of sms meteen info over een groot incident.

Artikel

1 REACTIE

  1. Moesten er nog méér zwakke punten worden gevonden vraag ik me af hoelang het dan zou duren om deze te verstevigen. Maar ja, we mogen nog blij zijn dat het maar de binnendijk is die het begeven heeft en dat de westelijke dijk grotendeels stand heeft gehouden. Kunnen de bewoners die aan de oostkust wonen nog wel rustig slapen als men weet dat er misschien nog zwakke punten in de dijken kunnen zitten met alle mogelijke gevolgen van dien?

Comments are closed.