Home Knokke-Heist Het Zoute Is er een tekort aan dure panden in Knokke-Heist

Is er een tekort aan dure panden in Knokke-Heist

5

De markt van het luxevastgoed aan onze kust boomt als nooit tevoren. Volgens VTM en De Tijd klagen ze zelfs over een gebrek aan ‘goede producten’.

Het gebrek aan kwalitatieve woningen begint de luxevastgoedmarkt (woningen van minstens 1 miljoen euro) in Knokke parten te spelen. Dat blijkt uit een rondvraag van De Tijd bij makelaars. Voor luxeappartementen is Knokke goed voor bijna de helft van de Belgische markt.

Vorig jaar realiseerde Cambier- Denil, 81 transacties in de prijsklasse van 1 miljoen euro en meer. ‘Dat is iets minder dan in 2017. In de eerste plaats omdat er te weinig interessant aanbod is. Het lagere aantal transacties werd wel meer dan gecompenseerd door de hogere prijzen. De gemiddelde verkoopprijs in ons kantoor steeg van 2,2 miljoen euro naar 2,7 miljoen euro. We verkochten negen panden boven 4 miljoen euro, waaronder een appartement van meer dan 10 miljoen euro’, zegt Stéphanie Cambier (foto midden).

Het is goed dat de immo-sector het in Knokke-Heist goed doet. Maar er is ook een keerzijde. Mensen die in staat zijn dergelijke bedragen voor een villa of appartement te betalen. Hebben vaak ook eigendommen in andere steden in de wereld waardoor ze zelden in onze badstad vertoeven. Laat staan leven en consumeren. Voor de lokale economie is dit niet altijd een goede zaak, klinkt het bij de middenstand.

Dirk Willemyns van het gelijknamige kantoor zit op dezelfde golflengte. ‘Het aantal transacties daalde licht, maar niet in het duurdere segment. Geef me een paar panden op een toplocatie, op de wandeldijk of in het Zoute, en ze zijn in een paar maanden verkocht. Op voorwaarde dat ze juist geprijsd zijn’.

Artikel

5 REACTIES

 1. Beste Bernard,
  Onmogelijk de beurs te vergelijken met vastgoed, ik wou wel dat je gelijk hebt maar daar wachten vele mensen op!

 2. En om met ’t Heistenaartje af te ronden, veel, heel veel minder ‘vertier’, minder werk allerhande en doodbloedende scholen in aantocht…een lichtpuntje, goed voor de kliniek… 🙁

  • Beste Keerlin, je hebt mijn vergetelheid uitstekend aangevuld want een gemeente met een oudere bevolking waar de jongeren uit wegtrekken is ziek, stervende en geraakt inderdaad in het ziekenhuis of zelfs in het mortuarium. Om met een klein voorbeeld te besluiten constateer ik dat in de lagere school van OLVO te Heist vroeger van elke klas drie parallelklassen waren,
   dus achttien in plaats van zes. Nu zijn er nog twaalf. Moest je er dan nog de kinderen van allochtone afkomst van wegnemen heb je zéker nog een klas minder. Waar is de autochtone jeugd gebleven?

 3. Zou men de vraag niet eerder anders stellen? Is er een tekort aan betaalbare woningen voor onze eigen bevolking zodat vele jonge gezinnen niet kiezen voor goedkopere maar even degelijke woningen in het binnenland? Die dure luxueuze woningen worden stilaan onbetaalbaar ook al staat de leenrente momenteel laag. Wie wil sparen om de lening af te betalen krijgt op zijn spaarrekening logischerwijze een intrest waar mee te lachen valt. Het ene is het ene en het andere is het andere. Krijg je veel rente op je spaargeld staat de intrest op de leningen hoog en dan heb je de huidige toestand waar het juist andersom is. Het kan in de toekomst weer veranderen maar dat wordt koffiedik kijken. Ik vrees dat de zogenaamde “dure panden” niet aan onze inheemse bevolking maar wel aan kapitaalkrachtige tweedeverblijvers of rijke “aangespoelen” is besteed. Zo krijgen we steeds meer een “bejaarde” gemeente. Dat is niet alleen voor Knokke-Heist maar voor praktisch zowat de meeste kustgemeenten.

 4. kijk immo is zoals de beurs..op heel lange termijn stijgt het steeds maar er zijn correcties en die is op komst….iedereen is de zotte jaren 70/80 vergeten toen de rentevoeten 14% waren en de vastgoed in knokke-heist met 50% daalde en sommigen zelfs meer…de zotte prijzen van nu zullen gevold worden helaas met dwaze prijzen van weldra sorry voor zij die nu gekocht hebben op het duurste..zo ook is de beurs …leert uit je geschiedenis

Comments are closed.