Home Knokke-Heist Opnieuw zandkliffen langs de waterlijn

Opnieuw zandkliffen langs de waterlijn

5

Door de hoge golven, het springtij en de windrichting van de voorbije dagen zijn er langs de waterlijn van ons strand opnieuw zandkliffen ontstaan van soms wel twee meter hoog.

Het is een terugkerend fenomeen bij elke storm: het hoge zeewater spoelt heel wat zand weg van de Vlaamse kust waardoor er zandkliffen ontstaan. Dat is na afgelopen uren onder meer het geval in onze badstad.

De kliffen vormen tijdelijk een bijkomend spektakel aan de kust, maar ze zijn ook gevaarlijk. Zo kunnen wandelaars die erop lopen, wegzakken. Mensen die er langs lopen kunnen dan weer zand over zich heen krijgen.

Artikel

5 REACTIES

 1. Ik zie rondom mij de verhoging van de duinen en dijken in Nederland naast ons.andere kustgemeenten verhogen de dijkmuren met of zonder wegneembare schotten.havenmuren worden verhoogd in kusthavens .kom je in knokke heist ,dan is dat allemaal niet nodig .hetlijkt of er hier niks kan overstromen??? Het zeewater komt soms wel heel dichtbij de kust en dat bij een normale kleine storm .wat!!!! Als het eens ernstig zal zijn .niet iedereen kan met hebben en goed vluchten naar een hoger gelegen optrekje.

 2. Als het stemvee van Lippens eens wat minder goed geloof zou zijn, was de kustlijn al lang beschermd.
  Niet voor niets is het gemeentebestuur – lees: Lippens – op de vingers getikt over de campagne (desinformatie in tekst en beeld) tegen het testeiland. Volgens gouverneur Carl Decaluwé zouden de campagnebeelden van Lippens en co een loopje genomen hebben met de waarheid. Ook zouden bepaalde deontologische regels overtreden zijn. Lippens haalt de schouders op. “Er is niets illegaals gebeurd. Mijn taak is om mijn gemeente te beschermen tegen schade.”

 3. Heel weinigen zijn voor dergelijk eiland, waarschijnlijk ook de bevoegde overheid niet die het plan(proefproject) voorstelde.
  Maar hoe, met wat,wanneer zal men dan “de schaapjes)dixit Bernard dan een veiliger gevoel geven, de geslaagde projecten die Nederland uitvoerde, zullen hier nogal wat tijd vergen, telkens komt er tegenstand, dan nog meestal van personen/groepen die er financieel groot belang bij hebben, is ook wel te begrijpen, maar veilig primeert zou men toch mogen denken.
  Persoonlijk, dat weet men ‘hier’ al wel, geloof ik niet in die opwarming klimaathysterie waar men heden dage mee om je oren wordt geslagen, maar dat neemt niet weg dat de zeespiegel kan stijgen, maar ook (terug) kan dalen, dit is iets die al altijd gebeurde sinds er water op onze planeet was.
  Wat er moet gebeuren weet ik als leek totaal niet, had een zeker vertrouwen in die “Gbler”, noem hem nu graaf, blauwbloedige of wat dan ook, ik vrees nu dat de reactie te lezen van Bernard dicht bij de werkelijkheid ligt…

 4. Het wordt toch tijd dat hier iets ernstigs ondernomen wordt. Zo kan het niet blijven want ook de zandopspuitingen kosten hopen geld. Wat het kunstmatig eiland betreft, wat zonder fundering op niets zou uitdraaien want de zee laat zich de les niet lezen, werd moord en brand geschreeuwd. Deze
  zandkliffen zijn ook geen reclame voor onze gemeente en tonen nogmaals aan hoe zwak sommige plaatsen zijn tegen de kracht van een nog niet eens zware storm.

 5. en ja er was eens een Gbler en die zei dat een beschermend eiland voor de belgisch kust geen zin had omdat onze kusten en duinen prima zijn bon ja als ze niet wegspoelen….dat die Gbler toevallig veel gronden mag verkopen in knokke en alles wenst te vermijden om onze kust in een minder goed daglicht te brengen izal hem een worst wezen zolang hij zijn gronden maar kan verkopen…en ja de bevolking keek er naar en zoals schaapjes volgde ze de opportunist en de man die fabeltjes zo mooi kan vertellen !!

Comments are closed.