Home Cultuur 140 000 mensen bezochten het Lichtfestival Knokke-Heist

140 000 mensen bezochten het Lichtfestival Knokke-Heist

7

De eerste editie van het Lichtfestival Knokke-Heist was een groot succes. De spectaculaire en feeërieke openluchttentoonstelling van lichtkunst met het verhaal van ‘Le Petit Prince’ van Antoine de Saint-Exupéry als rode draad zorgde voor verwondering en bewondering. Meer dan 140.000 bezoekers lieten zich tussen 8 december 2018 en 6 januari 2019 verleiden om het magische lichtsprookje in levenden lijve te komen bewonderen. Door het Lichtfestival lokte de bruisende gemeente Knokke-Heist in de eindejaarsperiode maar liefst drie keer méér bezoekers dan vorig jaar. De app die een handige leidraad vormde voor de bezoekers, werd in totaal 15.000 keer gedownload en prijkte zo in de lijst van meest populaire entertainment-apps tijdens de eindejaarsperiode. En ook de hotels, restaurants en handelaars blikken meer dan tevreden terug op het sprankelende evenement. Smaakt duidelijk naar meer dus!

Wereldberoemde lichtkunstenaars 

Curator Jean-Pierre Deschepper overtuigde wereldberoemde lichtkunstenaars uit Duitsland, Nederland en zelfs Nieuw-Zeeland om naar het artistieke Lichtfestival te komen. Ook de jonge Belgisch kunstenaar Tom Dekyvere gooide hoge ogen bij kunstliefhebbers wereldwijd met de indrukwekkende opstelling Rhizome op het strand. Onder impuls van het Lichtfestival ontpopte Knokke-Heist zich tot de winterse place to be voor kunst kijken, kerstshoppen en winters beleven. De gemeente lokte een nationaal én internationaal publiek.

Return voor lokale economie

Schepen Anthony Wittesaele

En dat had ook een grote impact op de inkomsten voor de gemeente. Schepen van Toerisme Anthony Wittesaele: “De return van het Lichtfestival voor onze lokale economie is enorm. Het evenement zette Knokke-Heist meer dan ooit op de kaart als een stad waar het ook in de winter heerlijk shoppen en vertoeven is. Ook de eerste tevredenheidscijfers tonen het grote succes van het wonderlijke evenement al duidelijk aan. Meer dan 90% van de bezoekers was tevreden over de wandeling langs de lichtinstallaties.”

Burgemeester Leopold Graaf Lippens

Artistiek en poëtisch verhaal van de Kleine Prins

‘Le Petit Prince’, het boek van Antoine de Saint-Exupéry, behoort wereldwijd nog steeds tot één van de meest succesvolle boeken. Dit poëtisch sprookje vormde de basis voor het 3 kilometer lang interactief lichtparcours waarin jong en oud zich konden laten onderdompelen in een verlichte fantasiewereld.  Burgemeester Graaf Leopold Lippens: “Het Lichtfestival Knokke-Heist onderscheidde zich door het gebruik van één gekend en geliefd verhaal. We pakten niet zomaar uit met lichtjes, maar boden een artistiek verhaal op topniveau. Een verhaal dat bovendien veel meerwaarde bood voor Knokke-Heist, zowel voor de bezoekers, de inwoners als de lokale economie. We kijken nu al uit naar de verrassende staaltjes lichtkunst die vanaf december 2019 zullen te zien zijn in Knokke-Heist, tijdens de tweede editie van het Lichtfestival”, aldus de burgervader.

Artikel

7 REACTIES

 1. Zoiets inrichten is zuiver anti reclame voor Knokke-Heist, als men van ver moet komen voor zoiets dan komt men voor het volgende evenement nooit meer terug…

 2. Het was een grote ontgoocheling, en als je moet rondlopen met je smartphone in de hand , dan hoeft het niet meer voor ons !.
  Enkel de verlichting op de Oosthoek was super, en zelfs de inkom van Knokke Heist was een trieste aanblik . Volgend jaar ga ik elders een lichtspektakel bewonderen !

 3. Op een 2-tal “installaties” na vond ik het ook heel teleurstellend. Maar goed, we hebben het dan maar gecombineerd met een wandeling door de winkelstraten :-).Volgend jaar anders en beter toch ? Je, er valt al eens iets tegen in het leven hé :-). Lichtenfestival in Gent is super–maar ja, hoeveel kost dat ? No idea. Dat zijn dan ook lichtprojecties op historische gebouwen natuurlijk.

 4. Het is niet omdat er veel volk op afkomt, dat het een succes is. Veel mensen komen uit nieuwgierigheid zoals wij zelf ook deden. Het hele gebeuren vonden wij één grote flop. Het begon al met de Nederlandse tekst in het bureel van toerisme die niet eens duidelijk was (wanneer je de Engelstalige versie las, merkte je dat er woorden gewoon vergeten waren te vertalen naar het Nederlands). De installaties zelf vonden wij allemaal (net als iedereen die we tegenkwamen die ook speciaal op pad was voor dit evenement) een grote klucht.
  Doe eens een rondvraag bij alle mensen uit Knokke-Heist en dan zal er gemerkt worden hoeveel mensen dit wel of niet oké vonden.

 5. Eerlijk, ik vond het maar niets. Had het helemaal anders verwacht, spectaculairder. Ook mijn directe omgeving (familie en vrienden) zaten bij die 10% die het maar niets vonden. Het zal wel veel volk getrokken hebben maar ik denk niet dat deze volgend jaar terugkomen naar Knokke-Heist speciaal voor dit (flop)evenement.

 6. Ik vond het Lichtenfestival nogal overroepen . Ik verwachtte er veel van, was vooraf héél enthousiast, maar het was een echte ontgoocheling …
  Het verhaal van de Kleine Prins ken ik, maar op het festival, behalve dan bij de start in het toerismebureau, kwam dat voor mij niet naar voor.
  Ook mijn dochter en schoonzoon zijn speciaal eens afgezakt naar Knokke-Heist, en die waren ook niet zo enthousiast …
  Ik zou de gemeente eens aanraden om het Lichtenfestival van bv.Gent eens te bekijken…

Comments are closed.