Home Regionieuws Niet eerste voorval met reachstacker in Zeebrugse haven.

Niet eerste voorval met reachstacker in Zeebrugse haven.

0

Op de P&O terminal is zaterdagmorgen brand uitgebroken. Een kleine kraanwagen (reachstacker) brandde volledig uit. Er vielen gelukkig geen slachtoffers.

De afgelopen jaren waren er volgens de havenarbeiders reeds een viertal voorvallen met dergelijke kraanwagen. Maar de resultaten van het technisch onderzoek loopt nog. Alles wijst er op dat de havenarbeider die met de reachstacker reed zijn toestel verder weg plaatste van de containers. Waardoor allicht erger is vermeden.

Een reachstacker is een voertuig waarmee ISO-containers en soms ook wissellaadbakken verplaatst en opgestapeld kunnen worden. Een reachstacker valt onder de categorie zware voertuigen met een hefvermogen van maximaal 50 ton. De reachstacker heeft een telescopische giek waar aan de voorzijde een zgn. spreader is gemonteerd. Er bestaan diverse spreadervarianten waarmee o.a. containers van verschillende lengtes ( 10″ – 20″ en 40″) en bepaalde soorten wissellaadbakken en zelfs vrachtwagentrailers kunnen worden opgetild. Er zijn ook uitvoeringen van reachstackers die beschikken over lepels zoals een vorkheftruck. Deze zijn iets beperkter in het gebruik gezien het feit dat zij slechts containers kunnen verplaatsen die uitgevoerd zijn met steekgaten aan de lange zijde van de onderkant. De reachstacker werd in 1977 ontworpen door de Franse hijskraan fabrikant PPM. Na een testperiode van twee jaar werden twee containerstapelaars – 10 GMI en 20 GMI geïntroduceerd. Direct na de introductie van beide machines kwam de zgn. 40 GMI op de markt en deze machine zou de leidraad worden voor de ontwikkeling van de huidige reachstackers.

Reachstackers worden vaak gebruikt in havens. De rookpluim is te zien tot in onze gemeente. De brandweer en hulpdiensten waren snel ter plaatse.

De reachtaker was net bezig met een container te verplaatsen toen het vuur uitbrak. De brandweerposten van Brugge, De Haan, Knokke-Heist en Blankenberge spoedden zich ter plaatse. Er werd een perimeter ingesteld en de pompiers begonnen meteen met blussen. “De brand was snel onder controle. Er zijn geen gewonden gevallen”, zegt Ilse Mayens, woordvoerster van Hulpverleningszone 1 in HLN.

Artikel