Home Cultuur Dit zijn de winnaars van het 26e Davidsfonds Junior Journalistenwedstrijd

Dit zijn de winnaars van het 26e Davidsfonds Junior Journalistenwedstrijd

0

Zondagmorgen organiseerden het Davidsfonds Knokke en Westkapelle Toast Literair én de prijsuitreiking van de 26e Davidsfonds Junior Journalistenwedstrijd in het auditorium van het Cultuurcentrum Scharpoord i.s.m. de Gemeentelijke Openbare Bibliotheek, Maxim Willemspad 1, Knokke-Heist. Na de verwelkoming door Patrick Dewandel, voorzitter Davidsfonds Westkapelle, onderlijnde Annie Poissonnier, voorzitster afdeling Knokke, het belang van de wedstrijd die samenvalt met Toast Literair. Ze leidde ook de gast in: auteur en ere-schepen de heer Danny Lannoy die aan de junior journalisten haarfijn uitlegde hoe een boek tot stand komt. Ook dat is ‘meesterschap’. Het thema ‘Meesterschap’ kon door de jonge schrijvers heel breed ingevuld worden. Wie kan een meester worden? Zijn sporters, acteurs, zangers, schrijvers, wetenschappers, leraren, arbeiders, kunstenaars ook meesters? Waarom is hun werk bewonderenswaardig? Daarna presenteerde Dominiek Segaert de prijsuitreiking gevolgd door een feestelijke receptie met een eerlijk wijntje of fruitsap met knabbeltje van de Oxfam Wereldwinkel. Davidsfonds ondersteunt hiermee ook Knokke-Heist Fair Trade-gemeente.

Een 100-tal leerlingen uit het 5e en 6e leerjaar uit de volgende basisscholen namen aan de wedstrijd deel: Sint-Jansschool (Knokke), Polderkind (Westkapelle) en Duinenkind (Duinbergen). 15 leerlingen stroomden door tot de lokale finale.

Dit jaar zijn er net zoals vorig jaar twee laureaten: Emma De Zutter (6e lj. Polderkind) met het opstel ‘Het verborgen talent van Laura’ en Ella Torricelli (6e lj. Sint-Jansschool) met ‘De oude man op de bank’. Emma en Ella nemen als laureaten deel aan de provinciale finale van het Davidsfonds. Tweede werd Liselot Blondeel (6e lj. Polderkind) met ‘De strijd om de overwinning’. Derde werd Marie Hillewaere (6e lj. Sint-Jansschool) met ‘Het leven van de schilder Geeraert’ en vierde Gaëtan Goudaillier (6e lj. Duinenkind) met ‘Het gestolen schilderij’. De andere finalisten zijn: Giullietta Meersman, Joëlle Vanhullebus, Saartje Deketele, Jules Maurissen, Remi Verduyn, Jelle Louagie, Lauranne Van Nieuwenhuyse, Elisa Dereu en Amy De Ruyter. Een eervolle vermelding voor zijn bijzondere inspanningen was er voor Yousef Shirzadi (6e lj. Polderkind) die met zijn opstel ‘Sport’ bewees dat hij zijn tanden zet in de Nederlandse taal en hiermee de jury ook bekoorde.

De jury en organisatie bestond uit: Annie Poissonnier (voorzitster Davidsfonds Knokke en coördinator van de wedstrijd), Johan Cabooter (secretaris DF Westkapelle en medecoördinator wedstrijd), Dominiek Segaert (ere-voorzitter Davidsfonds Knokke en voorzitter vtbKultuur en Volksontwikkeling Knokke-Heist), Patrick Dewandel (voorzitter DF Westkapelle), Jan Lagasse, Jean-Pierre Sabbe, Frans Tytgat en Hugo van Dycke. Davidsfonds Knokke en Westkapelle zijn het personeel van de Openbare Bibliotheek én het Cultuurcentrum heel erkentelijk voor de hartelijke medewerking aan het initiatief bij de prijsuitreiking.

De winnaars werden met stapels boeken overladen en konden via een bijzondere formule ook lid worden van het Davidsfonds die met het initiatief van de Junior Journalistenwedstrijd verder wil werken aan het meer taalgevoelig worden bij kinderen en jongeren. Literatuur, nadenken rond waarden en religie, Christelijke identiteit, Vlaams en cultuur naar de mensen brengen. Dat zijn maar enkele uitdagingen van het Davidsfonds.

Artikel