Home Sport De verzadiging van drie keer op rij kampioen spelen

De verzadiging van drie keer op rij kampioen spelen

0
Kristof Leliaert (ondervoorzitter RKFC)

KFC Mandel United en onze jongens van RKFC hebben een zeer mooi parcours afgelegd in de Beker van België dit jaar. Knokke schakelde Standard uit en klein West-Vlaams broertje Mandel wist Waasland-Beveren te verslaan op de Freethiel. Ook al overleefden beide clubs hun duels in de 1/8ste finales niet, de toekomst ziet er rooskleurig uit.

KFC Mandel United ontstond in 2017 door een fusie tussen KFC Izegem en OMS Ingelmunster. Genoemd naar de bijrivier van de Leie is het de enige Belgische club die zijn naam ontleent aan een rivier. In hun eerste seizoen behaalde de fusieclub in de tweede amateurklasse al meteen de eindronde.

Volgens voorzitter Paul Seynaeve is dat geen toeval. “Toen ik werd aangesteld als voorzitter van Mandel United, heb ik meteen de sportief verantwoordelijken van beide clubs een plan laten optekenen. Van de twee kernen moest één ploeg gevormd worden die sterk was op alle posities. Ook de sportieve staf moesten we tot een sterk geheel omvormen. Jammer is dat de spelerskern tijd nodig had om aan te passen, anders waren we misschien wel meteen gepromoveerd.”

Promoveren naar 1B

Voorzitter Seynaeve steekt zijn ambitie niet onder stoelen of banken. De fusieclub is opgericht om te werken naar sportieve successen en financiële gezondheid. Er is volgens de voorzitter maar één doelstelling en dat is kampioen spelen. Op lange termijn ziet Seynaeve de ploeg zeker in 1B belanden. Maar voor ze in de tweede hoogste voetbalafdeling van het land komen, moet er eerst een adempauze worden ingebouwd.

“Je kan een voetbalclub vergelijken met een bedrijf, als je te snel groeit is dat niet altijd gezond. De meerderheid van de beheerraad wil dan ook promoveren en erna een rustpauze inbouwen om de zaken wat meer te structureren. We willen ook vermijden dat we meteen terug degraderen.” Dit seizoen is Mandel United alvast op goede weg om de promotie naar de eerste amateurklasse te verzilveren: ze hebben de eerste periodetitel al op zak en leiden nog steeds in het klassement.

Het David tegen Goliath-verhaal van Mandel is ook de media niet ontgaan. Seynaeve vertelt over de drukke weken na de bekermatch. “Alle spelers zijn door het Nieuwsblad opgezocht op hun werk om het onderscheid te maken tussen amateurs en profs. Een van onze spelers werkt hier een beetje verderop voor een bouwfirma en stond om 7 uur op de werf met helm op. Overal word je erop aangesproken en op zo’n momenten is voetbal één groot feest.”  

“Als je te snel groeit is dat niet altijd gezond”

Bij Royal Knokke FC zijn de gevoelens eerder gemengd dit seizoen. Ondanks het grote bekersucces ondergaat de kustploeg een moeilijk sportief jaar. Momenteel staan ze op de veertiende plaats met slechts één punt meer dan rode lantaarn KSK Heist. Opvallend toch, aangezien Knokke vorig seizoen de eindronde had gewonnen en had kunnen promoveren naar 1B. Maar Knokke had zijn licentie niet aangevraagd.

Ondervoorzitter Kristof Leliaert heeft nog altijd een wrang gevoel over die periode. “Iedereen op de club besefte dat het niet realistisch was om meteen naar 1B te gaan. We zijn op een heel korte periode heel ver geraakt en moeten nu even pauzeren.”   

“De verzadiging van drie keer op rij kampioen spelen”

“Er was wel wat onbegrip omdat het de amateurploegen moeilijk gemaakt wordt. Bovendien moet je een licentie aanvragen voor de eindronde begint, met bijbehorende kosten. Het is eigenlijk absurd dat je die maatregelen moet treffen nog voor je zeker weet of je promoveert of niet.” Voor veel clubs uit de lagere reeksen is een licentie aanvragen voor 1B quasi onmogelijk. De uitgebreide reeks van algemene voorwaarden uitgezet door de voetbalbond is voor de meeste clubs het grootste struikelblok. 

Dat het dit seizoen sportief niet goed gaat, is volgens Leliaert te wijten aan een samenloop van omstandigheden. Zo speelt Knokke dit seizoen niet in hun eigen stadion omdat ze dat aan het vernieuwen zijn. Het voordeel van hun kunstgras en de supporters die de ploeg naar de overwinning stuwen, zijn ze op die manier kwijt. “Natuurlijk is het een groot verschil om van de eerste naar de laatste plaats te gaan. We hadden ingecalculeerd dat we niet mee gingen spelen voor de eindronde, maar ook niet om helemaal achteraan te staan. Verder halen een aantal sterkhouders van vorig jaar hun gewenste niveau niet. Misschien ligt het aan de verzadiging van drie jaar op rij kampioen te spelen, dat weet je niet.” 

Desondanks de bekersuccessen reageren de supporters van Knokke met onbegrip op de huidige toestand. De club heeft duidelijk gereageerd door voormalig Rode Duivel Lorenzo Staelens aan te stellen als nieuwe trainer.  Opvallend is dat hij zijn zoon Alessio onder zijn hoede krijgt .

Artikel

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here