Home Sport Ian Lodens de Krak van onze gemeente

Ian Lodens de Krak van onze gemeente

0

Onze collega’s van De Krant van Vlaanderen organiseerden in Vives Brugge de huldiging van alle West-Vlaamse Kraks. Schepen Annie Vandenbussche had de eer om namens het gemeentebestuur inwoner Ian Lodens de trofee voor de Krak van Knokke-Heist te overhandigen. Absolute wereldtop! Dat is het minste wat je kan zeggen van Ian Lodens. Naast een pak Belgische en Europese titels scoorde de twintigjarige Knokke-Heistenaar zes wereldtitels op rij. Maar Ian drijft niet alleen boven in jiujitsu. Zijn meest memorabele prestatie in 2018 kwam er met acrobatisch gymnaste Natascha Van Es toen ze Belgium’s Got Talent wonnen. Reden genoeg voor de lezers van de Krant van West-Vlaanderen en alle andere fans van onze meervoudig wereldkampioen tot de nieuwe Krak van Knokke-Heist uit te roepen!

Aan de top blijven is het moeilijkste

Ian Lodens heeft een fantastisch jaar achter de rug maar blijft met de voeten stevig op de grond. “Aan de top blijven, dat is het moeilijkste”, weet de topsporter die al op jonge leeftijd met gevechtssport startte. “Mijn vader was erg sportief. Hij deed aan gevechtssport, wielrennen en paardrijden. Wij erfden van hem de microbe. Mijn broer Ryan was vier en ik was zes jaar toen we met judo startten. Omdat judo te saai werd, stapten we over naar jiujitsu”, aldus Ian Lodens die samen met broer Ryan snel buitengewone resultaten boekte. “De successen die met het meest gelukkig maken zijn de wereldtitel Duo System bij de senioren in november in Malmö en mijn Europese fighting titel in oktober in Italië. Gevechtssport is voor mij pure passie en genieten”, aldus Knokke-Heistenaar en wereldburger Ian Lodens die een licht waanzinnig leven leidt. “Samen met mijn broer Ryan rijd ik enkele keren per week naar Zwijndrecht voor topsporttraining Duo System.  In Mortsel oefenen we Fighting.  In Zeebrugge volg ik judotraining en in Knokke-Heist karate. Om op wereldniveau blijven mee te spelen, is het een must om je ook  in andere gevechtssporten te bekwamen. Ryan en ik staan zo goed als alle dagen op de tatami. Enkele keren per maand komen daar de buitenlandse verplaatsingen en wedstrijden bij.

Sportcoach

Daarnaast studeer ik ‘Sport en Beweging’ in Howest Brugge. Over drie jaar wil ik mijn bachelor diploma op zak steken. Als sportcoach zou ik graag werken met mensen die een gezonde levensstijl  nastreven. Ik wil ook sportevents organiseren, zowel in het binnen- als buitenland. Mijn grote droom is om samen met Ryan in Knokke-Heist een competitieve jiujitsu en karateclub uit te bouwen.”

Niet vies om handen uit de mouwen te steken

Veel dromen en een weg met veel opofferingen voor een sport waarin geen cent te verdienen is. “Ik ben niet vies om tijdens mijn vrije tijd de handen uit de mouwen te steken. Sedert een vijftal jaar werk ik in de weekends en het verlof in slagerij Allemeersch aan de Knokse groentemarkt. Ik maak er salades, bedien klanten…”, aldus de nieuwe Krak die nog torenhoge ambities koestert.

World Games in USA

“De World Games, de Spelen voor niet Olympische sporten, worden straks in Amerika gehouden. In 2017 pakte ik in het Pools Wroclaw, samen met de Antwerpse Charis Gravensteyn, brons in het gemengd dubbel. Door veranderingen in het systeem werden er categorieën geschrapt. Onder andere dat van de mannendubbel. Dat betekent dat we in Amerika individueel aan de bak moeten. Een discipline waarop we ons tot nu minder focusten.”

(bron: Dirk Meulders – Brugs Handelsblad)

Artikel

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here