Home Knokke-Heist Nederlandse oplossing als alternatief voor een eiland

Nederlandse oplossing als alternatief voor een eiland

3

Geen eiland, wél een onderwaterstrand voor de kust van onze badstad. De maatregel moet ervoor zorgen dat de klifvorming op het strand van Knokke-Heist serieus afgezwakt wordt. Concreet wordt er in de zee voor de kust een soort plateau aangelegd dat golven vroeger breekt tijdens stormweer. Daardoor hebben grote golven bij stormweer niet rechtstreeks impact op de hoogwaterlijn en slaat de zee geen gigantische kliffen op het strand. Die kliffen kwamen in Knokke-Heist soms tot wel twee meter hoog. “We zijn erg blij met deze beslissing”, aldus schepen van Strand en Toerisme Anthony Wittesaele in Het Nieuwsblad (Gemeentebelangen). “De maatregel komt eigenlijk uit Nederland. In de zoektocht naar betere alternatieven voor het testeiland kwam deze ingreep naar boven. Het strand wordt breder naar de zee toe waardoor onze hoogwaterlijn beter beschermd is.”

Duizendjarige storm

Het gaat om een eenmalige ingreep die volledig onafhankelijk is van de jaarlijkse zandopspuitingen. De korrels voor het onderwaterstrand zijn afkomstig van de werf in Terneuzen, waar men momenteel een grote nieuwe sluis aanlegt. Volgens het Agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust heeft de ingreep een dubbele functie die vooral erg kostenefficiënt is. “Eerst en vooral wordt de maatregel doorgevoerd in het kader van het Masterplan Kustveiligheid. Het moet de kust beschermen tegen een duizendjarige storm”, zegt Steve Timmermans van het AMDK. “Maar tegelijk kunnen we zand zodanig aanleggen en nivelleren dat er minder klifvorming ontstaat. Het is eigenlijk een win-winsituatie.”

Investering van 17 miljoen

De aanleg van het onderwaterstrand zou eind 2019 van start moeten gaan, maar eind februari begint men in Knokke-Heist ook met de jaarlijkse zandopspuitingen. In opdracht van AMDK wordt zo’n 280.000 kubieke meter zand opgespoten tussen het Van Bunnenplein en de Lekkerbek. Vlaanderen betaalt daar ongeveer 3 miljoen euro voor. In de toekomst wordt er nogmaals 17 miljoen euro geïnvesteerd, want het strand in Knokke-Heist heeft nog zo’n 4 miljoen kubieke meter zand nodig. “Die opspuitingen blijven nodig op het vlak van veiligheid, maar ook economisch is dat extra zand belangrijk”, benadrukt Wittesaele. “Elke badkarhouder en toerist wil een kwalitatief strand met de nodige ruimte. Daarom is het belangrijk dat het strand breed genoeg blijft naar de zee toe.” Bron: Mediahuis

De werken om het strand van Knokke-Heist te verstevigen met extra zand, beginnen woensdag. Vanaf vandaag worden voorbereidende werken uitgevoerd ter hoogte van de Meerlaan. Het zand wordt gebaggerd in zee en opgespoten via een drijvende leiding om het strand te bereiken.

Vanaf 25 februari beginnen de eigenlijke opspuitwerken. De zandaanvoer gebeurt in de zone tussen de Zandstraat en River Woods en tussen de Zandstraat en het Rubensplein. In totaal zal er zo’n meer dan 175.000 kubieke meter zand aangevoerd worden. De werfzone zal afgesloten worden, zodat de veiligheid voor voorbijgangers is gegarandeerd. Er komen ook waarschuwingsborden. Om het toerisme niet te hinderen, wordt er tijdens de paasvakantie niet gewerkt. De eventuele resterende werken vinden dan plaats na de vakantie.

Artikel

3 REACTIES

  1. Dit kan inderdaad een oplossing zijn. In de deelgemeente Heist hebben we ter hoogte van het Vissershuldeplein ook reeds een soort onderwaterstrand en dit dankzij de oostelijke strekdam van de Zeebrugse haven. Als de natuur dan nog een beetje meewilt heb je kans op duinenvorming zoals in Heist west (natuurgebied Baai van Heist), vóór het Willemspark én op het strand aan de Mole te Zeebrugge dat ook enorm uitgebreid is door de westelijke strekdam en waar sedert enkele jaren ook duidelijk een beginnende natuurlijke tweede duinenrij te zien is. Het is wel zo dat je als bader er wel moet tegen kunnen een eindje te voet te gaan voor je de vloedlijn bereikt maar dat is maar een bijkomstigheid die te verwaarlozen valt met betrekking tot het HOOFDDOEL, namelijk onze veiligheid…

  2. Deze maatregel past in de uitvoering van het masterplan kustveiligheid. Dit masterplan dateert van juni 2011. Er is dus weinig nieuws onder de zon.
    Dat dit nu een nieuwe beslissing zou zijn, uit Nederland overgewaaid als alternatief voor het testeiland, wil ik formeel tegenspreken. Dit is pure politieke recuperatie van een lokale bestuurder. In plaats van verwarring te scheppen, zouden we beter met zijn allen draagvlak zoeken en correcte informatie verspreiden.
    Korte termijn oplossingen (zoals ze nu uitgevoerd worden) moeten ons niet beletten om ook voor de lange termijn (visie 2100) structurele maatregelen te zoeken. Daar zijn wetenschappers mee bezig en zullen politici op Vlaams en federaal niveau beslissingen moeten nemen.

  3. En wat is nu precies het verschil met dat “proefeiland”? Wanneer ik dit lees, zijn bijna alle argumenten tegen het proefeiland ook hier van toepassing. Ja toch. Benieuwd hoe dit verklaard gaat worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here