Home Cultuur De jaarlijkse padden/amfibiënoverzet in het Blinckaertduinbos

De jaarlijkse padden/amfibiënoverzet in het Blinckaertduinbos

0

Wie kent ze niet…de kikkers. Het kleinste kind weet reeds wat een kikker is en hoe hij eruit ziet en dat deze dieren niet lopen maar springen. Vraag echter niet aan diezelfde klein mannen wanneer zij een kikker in levende lijve hebben gezien.


Zijn deze diertjes dan zo zeldzaam geworden? voor wat de groene kikker betreft is dit in Knokke-Heist wel het geval. De bruine kikker daarentegen heeft dank zij het Blinckaertduinbos het nog goed in onze gemeente. Met een paar duizend zijn ze nog aanwezig. De bruine kikker welke een typische nomade is en dus tijdens de zomer en najaar niet in de poel van zijn geboorte blijft moet echter elk voorjaar terug naar zijn geboortevijver om er voor de voortplanting te zorgen. Daarbij moeten zij ook de door de mens gemaakte obstakels, onder de vorm van wegen, overbruggen. Het toenemende verkeer ’s avonds en ’s nachts op deze wegen welke door dit Blinckaertduinbos lopen maakt echter dat ook deze diertjes het moeilijker en moeilijker krijgen. Jaarlijks werden vroeger enkele honderden van deze diertjes platgereden.


Het bleef echter niet bij de bruine kikker, ook een andere amfibiesoort behoorde tot sinds kort tot de menigvuldige slachtoffers op deze wegen. We spreken hier over de trage ‘pad’. Niet echt zo geliefd en meestal in sprookjes en vertellingen het voorwerp om in allerlei giftige drankjes te mengen. Eens je echter dit diertje van dichtbij gezien hebt ga je met gans andere opvattingen teug huiswaarts.
Je leest duidelijk ‘tot sinds kort’, want de laatste jaren organiseert Natuurpunt Knokke-Heist de kikker- en paddenoverzet. Elke avond in de maanden februari en maart worden de diertjes door vrijwilligers naar de overzijde van de weg gebracht. Deze overzet start steeds om 20h00 ter hoogte van wat men noemt ‘de hul van Lippens’. Dit is de rotonde ter hoogte van de kruising van de Eikenlaan en de Boslaan.
Op zeer drukke avonden met grote getallen hebben we s de toestemming gekregen om de Eikenlaan gedurende de overzetperiode af te sluiten (van 20h00 tot 22h00). Je ziet veiligheid voor alles en dat zijn geen loze woorden voor de plaatselijke politie.
Rest ons nu nog enkel te wachten op de juiste temperatuur om de diertjes uit hun winterslaap te halen en het werk van de vrijwilliger kan beginnen. Elke avond opnieuw, tot de trek gedaan is. Ook ’s morgens passeert meestal één persoon nog eens langs alle emmers om ‘late trekkers’ uit de emmers te halen. De hoofdmoot van de aktie is echter ’s avonds.


Meer dan 4.000 dieren overzetten vraagt veel handen. Heb je dus de onweerstaanbare drang om ook eens een avondje kikkers en padden over te zetten? Aarzel dan niet en geef je naam op aan Stefaan Brinckman. ( stefaanbrinckman@gmail.com ) en laat ook weten welke avonden je vrij hebt en zeker kunt komen. Je helpt niet alleen de vrijwilligers van natuurpunt, maar zeer zeker de kikkertjes en padjes. Kom je helpen, vergeet dan niet volgende in acht te nemen. 1) voorzie jezelf en al wie je meebrengt van een fluovestje. 2) breng een diepe emmer mee. 3) een goede zaklamp is onontbeerlijk. 4) vergeet geen regenkledij. 5) kleed je warm want het kan toch nog koud zijn. 6) vergeet je goed humeur niet. 7) een overzetavond duurt gemiddeld van 20h00 tot 22h00. iedereen is echter vrij om vroeger naar huis te gaan.


Parkeren langs de rand van het bos is moeilijk en gevaarlijk. Als je per auto komt is het aangewezen om te parkeren in de Kalfduinen en komt dan te voet naar de afspreekplaats. Fietsen stallen is geen probleem ter plaatse, maar vergeet je fietsslot niet. De volledige afrastering zal in orde zijn tegen dinsdag 19 februari, de eerskomende dagen ziet het er niet echt naar uit dat de trek echt fel zal zijn, de temperatuur zakt te snel na zonsondergang en het is veel te droog, voor serieuze trek zal het wachten zijn op vochtige, warme avonden. Dan zijn avonden van meer dan 500 dieren geen zeldzaamheid.


Ter attentie van de autobestuurders : pas je snelheid aan in de Eikenlaan/Boslaan, de vrijwilligers en de dieren zullen je dankbaar zijn!

Artikel