Home Cultuur Carnaval is geen tomorrowland

Carnaval is geen tomorrowland

2

Heistse carnavalisten willen meer carnavalsmuziek in de stoeten. “De weergoden waren ons gunstig een prachtige stoet één van de betere van de afgelopen jaren. Maar toch heb ik een minpuntje na de stoet hoorde je overal goeie carnaval muziek maar s avonds moet je echt zoeken om een café te vinden waar carnaval muziek te horen was. Heist carnaval is geen tomorrowland of dergelijk festival wat ook prachtig is maar carnaval is carnaval”, zegt Zeesluffer François Lagast.

Ook in andere posts op sociale media is hetzelfde te lezen. Velen vinden zelfs de carnaval wagens die geen carnavalsmuziek draaien strafpunten zouden moeten krijgen.

Een carnavalskraker ofwel carnavalshit is een ten tijde van carnaval een speciaal voor die gelegenheid geschreven lied. Om makkelijk mee te kunnen dansen wordt carnavalsmuziek vooral in de maatsoort 6/8 (hossen) en 3/4 (meedeinen) geschreven. André van Duin scoorde de grootste carnavalshits, maar ook artiesten als Toon Hermans, Vader Abraham, Corrie van Gorp, Adèle Bloemendaal en Ria Valk waagden zich aan dit fenomeen. Carnavalshits zijn een vorm van gelegenheidscomposities. Die vandaag de dag geschreven worden door mensen als de gebroeders co, Partyfriex, Glen Van Dijk, de Alpenzusjes, Tim Schalkx  enz.

Artikel

2 REACTIES

  1. Tijd van vader abraham enzo is gepaseert moet mee met de tyd, ik heb in alles cafees ook carnaval muziek horen spelen

  2. Dat echte carnavalskrakers erbij horen lijkt me terecht opgemerkt. Om echter carnaval vast te pinnen op een muzieksoort van enkele (of vele) decennia(s) geleden lijkt me een brug te ver. De wereld staat niet stil, dus ook carnaval kan niet achterblijven. Als je die jonge gasten wil blijven aanspreken dan moet je je geest ook een beetje verruimen tot hun leefwereld en daarbij hoort ook hun actuele feestmuziek, zelfs als dat niet in de maatsoort 6/8 (hossen) en 3/4 (meedeinen) is.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here