Home Sport Golfsurfwedstrijd voor -18 jarigen op Surfers Paradise betekent meteen de start van...

Golfsurfwedstrijd voor -18 jarigen op Surfers Paradise betekent meteen de start van het nieuwe surfseizoen !

0

Surfers Paradise bijt straks samen met Wind- en Watersport Vlaanderen de spits af van het nieuwe surfseizoen. Ondanks het water gedurende de lente een stuk kouder is dan november/december, worden alle surfers onder de 18 jaar verwacht op de CO2Logic Surf Challenge. Warm ingeduffeld, met de plank onder de arm, worden ze onderverdeeld in de categorieën U12, U14, U16 en U18. In groepjes van 8 gaan ze telkens voor 20 minuten de golven in. Dit onder nauwkeurig toeziend oog van de juryleden, die alle golven volgens grootte, lengte, manoeuvres…met een score beoordelen. Deze “expression session” doet elke groep twee keer. Na de tweede sessie worden de punten samengeteld en worden de winnaars per categorie bekend gemaakt.

Dit spektakel speelt zich af in de branding en is mede vanwege deskundig commentaar makkelijk te volgen voor alle supporters. De deelnemers zijn bovendien makkelijk herkenbaar daar ze elk een verschillend gekleurde lycra krijgen gedurende hun heat.

Om het event zeker succesvol te laten doorgaan wordt een “waiting period” gehanteerd op volgende data: 30 of 31 maart, 6 april, 13 of 14 april, 20, 21 of 22 april. Rekening houdend met de golf voorspellingen wordt telkens op de voorafgaande donderdag rood of groen licht gegeven en het start uur, afhankelijk van de getijden, meegedeeld.

De surfers weerstaan de koude watertemperatuur door zich in een wetsuit van 5mm dik te hijsen, dragen een neoprene cap, en dito booties en handschoenen. Eenmaal ingepakt is er van koude geen sprake meer ! Om niet uit te glijden op hun plank gebruiken ze dan ook “cold water wax” dat ook weerstaat aan de omstandigheden.

Gratis schouwspel ook life te volgen op internet

 Wie niet tot in Knokke-Heist geraakt kan surfen naar http://surfersparadise.be/beachcam/ om alles in de gaten te houden via de glasheldere life streaming beachcam.

Via www.surfingbelgium.be en de facebook pagina van de Belgisch Surf Federatie kan de “GO” opgevolgd worden.

Scores en heatindeling te zien op www.BSFlive.be

Surfen populairder dan voetbal ?

In Brazilië is surfen de tweede meest beoefende sport na voetbal . Nadat Frank Vanleenhove het golfsurfen naar België bracht begin de jaren ’80 werden er over de ganse kust meer en meer surfers gespot. Vooral het jonge volkje voelt zich aangetrokken: surfen is simpel, het leerproces is leuk en van zodra je met de plank richting zee stapt begint de fun. Het is als het ware een levensstijl geworden daar iedere surfer zich telkens moet aanpassen aan weer en wind. België mag dan wel geen echt surfland zijn, het is er veilig surfen en wie in België leert surfen legt al meteen een goeie basis. Bovendien is het perfect voor de lichaamsontwikkeling en is het gevoel bij het afrijden van een golf niet te evenaren…surfers die ook voetballen spreken van hetzelfde gevoel als scoren !

Surfers Paradise organiseert al 25 jaar echte surfcamps gedurende de maanden juli en augustus. Er is een eigen surfteam voor jongens en meisjes dat telkens traint op zondagnamiddag en er worden regelmatig clinics, start to surf, ik surf, surfreizen en allerhande uitstapjes georganiseerd voor die jongeren. Samen met de schoolsportdagen wordt het aantal surfers dat jaarlijks met de sport kennis maakt op Surfers Paradise geschat op zo’n 5000.

CO2logic legt logische link tussen surfers en strijd tegen klimaatverstoring

CO2logic – pionier in klimaatadvies sedert 2006 – geeft bedrijven al meer dan tien jaar de kans de klimaatproblematiek aan te pakken en het tij te keren. CO2logic analyseert, reduceert en compenseert hun CO2-uitstoot en vindt surfers de perfecte ambassadeurs. Wie het weer goed in de gaten houdt, merkt zeker dat de klimaatverandering eigenlijk een klimaatverstoring is. Surfers kunnen dus des te meer het goede voorbeeld geven, door bijvoorbeeld, als ze een vlucht nemen naar tropische oorden, deze te compenseren met www.greentripper.org (zuster organisatie van CO2logic). Brussels Airlines en verschillende reisbureaus bieden dit al aan via CO2logic-Greentripper door in Afrikaanse landen in te zetten op bij voorbeeld efficiëntere houtvuurtjes. Die besparen veel bomen, voorkomen ontbossing en leveren zo dus CO2-winst.

CO2logic (www.co2logic.com) is een onafhankelijk Belgisch klimaatadviesbureau dat gespecialiseerd is in het berekenen, terugdringen en compenseren van CO2-uitstoot. We helpen bedrijven en organisaties met het verminderen van hun CO2-uitstoot en klimaatimpact.

 CO2logic ontwikkelt en ondersteunt ook klimaatprojecten in ontwikkelingslanden (Burkina Faso, Benin, Rwanda, DRC, Oeganda, Kenya…), samen met lokale ngo’s. Deze projecten compenseren de restuitstoot aan CO2 van CO2logic klanten en partners. Bezoek voor meer info www.wanrou.org, www.tegstove.org, www.waterforclimate.org en www.savingtrees.org.

Belgische surfer(s) op Olympische Spelen

De golfsurfsport wordt in België niet alleen populairder maar ook professioneler. De Belgische Surf Federatie zet volop in op de jeugd met verschillende trainingsstages in binnen -en buitenland en deelnames aan landen-EK’s en WK’s voor junioren. De BSF organiseert zijn wedstrijden ook volgens de internationale standaarden zodat jongeren met ambitie de nodige ervaring opdoen. Vanaf 2020 speelt golfsurfen immers in de hoogste klasse: de Olympische Spelen. Voorlopig zonder garantie voor de toekomst maar het Internationaal Olympisch Comité wil verjongen en de surfsport past perfect in dat plaatje. Sport Vlaanderen spot talent steeds vroeger en begeleidt het traject richting mogelijke medailles, dus het olympisch kader kan veel deuren openen. Of die eer een Belgische golfsurfer te beurt kan vallen, valt nog af te wachten. De kans is er zeker met enkele talenten die meedraaien met de wereldtop van hun leeftijd en trainen op de allerbeste golven in Hawaï, Bali, Tahiti en Costa Rica.

Artikel