Home Regionieuws Gouden tijden voor de windmolens op zee

Gouden tijden voor de windmolens op zee

0

Na een teleurstellende windmaand februari, draait het windmolenpark op zee sinds 2 maart beter dan gemiddeld. Beheerders van het windmolenpark hopen dat maart de verliezen van vorige maand kan goedmaken.

Vorig jaar was ook al geen goed windjaar op zee. In 2018 werd zes procent minder elektriciteit uit windenergie geproduceerd dan verwacht. Die vooruitzichten worden gemaakt op basis van gegevens over de wind van de voorbije 25 jaar.

Dat het vorig jaar minder goed was, heeft uiteraard te maken met mooie weer. Maar ook in februari waarin de zon zowat drie weken van de partij was, heeft het weinig gewaaid. De productie was maar liefst 40 procent lager dan een normale februarimaand. “Wij van de windmolenparken zijn dus blij”, zegt Christophe Verlinden van Windparks. Windparks beheert 178 windmolens voor de kust. “Zeker op zee was het goed met vaak echte stormwind.”

Windmolens schakelen zichzelf automatisch uit als het te hard waait. Zo wordt voorkomen dat de harde wind ze vernielt. Afgelopen zondag hebben de molens van Windparks twee uur stilgelegen. Op dat moment was de windsnelheid meer dan 25 meter per seconde of 90 kilometer per uur.

Maar sinds 2 maart waait het dus volop. “We waren er op aan het wachten”, zegt Verlinden. “Op dit moment halen we een productie die 40 procent beter is dan verwacht. We hopen dat het zo blijft en we de mindere cijfers van vorige maand kunnen compenseren.

Artikel

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here