Home Justitie De Cobra’s voor de rechter

De Cobra’s voor de rechter

1

Onze Lokale Politie heeft in september reeds een georganiseerde jeugdbende met vijf minderjarigen opgerold die deze zomer verantwoordelijk was voor tal van vechtpartijen. De Cobra’s noemen ze zichzelf. Wie bij de groep wilde aansluiten, moest zich eerst bewijzen door iemand in elkaar te timmeren. De bende wordt ook verdacht van drugsdealen in onze badstad.

Na de Zehbi’s, de meisjesbende twee jaar geleden Brugge onveilig maakte, werd ook onze gemeente in volle zomer van 2018 geteisterd door een georganiseerde jeugdbende: de Cobra’s. Leden van de bende waren betrokken bij tal van vechtpartijen in de uitgaansbuurten van onze deelgemeente Knokke en sommige van de leden zouden een handeltje voeren in verdovende middelen. Agenten moesten deze zomer geregeld tussenkomen bij verschillende schermutselingen en vechtpartijen in het centrum van de stad. Na onderzoek is gebleken dat de bendeleden hun vechtpartijen filmden en de beelden nadien deelden in een groep op sociale media en deze kwamen ook terecht in onze krant.

“Sommige beelden zijn echt wansmakelijk en absoluut niet goed te keuren”, bevestigde eerder al de raadsman van een van de betrokkenen. Via sociale media trommelden groepsleden anderen op om ’s avonds te gaan vechten. Wie zich bij de Cobra’s wilde aansluiten, moest zich eerst bewijzen door iemand op straat een stevig pak rammel te geven. “Volgens de politie werden lukraak mensen aangevallen op straat”, zegt een andere advocaat. “In die zin gaat het dus wel om zinloos geweld tegen die slachtoffers.”

Twee mannen van 19 en 20 jaar uit Dendermonde en Zoersel moesten zich  vandaag bij de strafrechter verantwoorden voor zwaar zinloos geweld. Ze maakten deel uit van de jeugdbende Cobra’s. Wie lid wilde worden, moest vechten, dat laten filmen en verspreiden op sociale media. Een 19-jarige student werd zo een drievoudige enkelbreuk getrapt. “Dit is van het ergste wat ik al zag. Kotsmisselijk word ik er door”, sprak de rechter.

Ondanks de zware feiten vroeg de procureur voor beiden een werkstraf, schrijft Het Laatste Nieuws. “Maar weliswaar een zware qua aantal uren met een zware vervangende celstraf. Hen laten werken als straf is de beste manier om te laten inzien dat er zeer zwaar getild wordt aan ‘happy slapping’ of zinloos geweld.” De twee jongemannen erkenden hun schuld maar staken alles op het groepsgevoel. “De Cobra’s werden eigenlijk niet gemaakt om geweld te plegen maar om af te spreken om uit te gaan, het geweld kwam er later bij”, sprak Jordi D. “Ik werd door de politie op school opgepikt en dat maakte een grote indruk op mij. Ik wil me excuseren tegenover A. en besef hoe dom ik ben geweest. Maar bij alle feiten had ik veel te veel gedronken en liet ik me meeslepen door de groep. Ik pleegde de feiten zeker niet alleen.” De rechter haalde hard uit naar de twee. “Jullie noemen zichzelf de Cobra’s en moeten zich tegen over elkaar bewijzen door te vechten? Het enige dat jullie bewezen hebben is dat jullie beiden crapuleus zijn! Puur voor de kick en voor stoerdoenerij trappen jullie iemand het ziekenhuis in of slaan jullie er op los. De Cobra’s, genoemd naar een stoer beest. Jullie hadden zichzelf beter ‘de Kloppers’ genoemd. Wel, ik zal nu eens voor de kick jullie een celstraf geven. Wat de procureur als straf vraagt is zeer, zeer mild.” Vonnis op 18 april.

Artikel

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here