Home Knokke-Heist Komt er statiegeld voor plastic flessen en blikjes langs de ganse...

Komt er statiegeld voor plastic flessen en blikjes langs de ganse kust?

3

Bredene wil al tegen volgend jaar, in 2020 statiegeld voor plastic flessen en blikjes invoeren. De burgemeester wil niet langer wachten op de Vlaamse regering die onlangs het statiegeld heeft uitgesteld tot minstens 2023.

Voor Steve Vandenberghe is het genoeg geweest. De burgemeester van Bredene wil tegen 1 januari volgend jaar statiegeld invoeren voor plastic flessen en blikjes en legt dit voor op de vergadering van de Kustbegemeesters waar ook Knokke-Heist in zit. “Het probleem is niet groter in Bredene dan in andere gemeenten, maar als de Vlaamse regering niets doet, moeten we zelf initiatief nemen.”

“Het is bewezen in andere landen dat er 40 procent minder restafval in het milieu terechtkomt na het invoeren van statiegeld. Bovendien kost het gigantisch veel geld om het afval op te halen in de gemeenten”, zegt burgemeester Vandenberghe.

Milieuorganisatie Recycling Netwerk Benelux heeft 4 scenario’s uitgewerkt om statiegeld in te voeren. Er zou een volledig lokaal statiegeldsysteem kunnen komen. Hoeveel je voor een leeg blikje krijgt en hoe dat praktisch uitgewerkt wordt, ligt nog niet vast. Het is niet evident om zoiets lokaal in te voeren beseft de burgemeester. Er moet eerst een breed draagvlak komen voor de handelaars en inwoners.

Burgemeester Steve Vandenberghe noemt zichzelf de “Robin Hood van de plastic”. Vorig jaar lanceerde hij ook al een rookvrij strand in Bredene. “Toen was daar heel wat kritiek op, nu vinden de meeste mensen het wel een goed idee. Oostende wil nu ook een rookvrij strand.”

Burgemeester Vandenberghe legt het voorstel om statiegeld in te voeren voor aan alle kustburgemeesters nu woensdag. Volgens de burgemeester is de praktische aanpak vere van uitgewerkt. De vraag is dan ook hoe kun je zoiets organiseren als niet iedereen mee doet.

Artikel

3 REACTIES

  1. Ja echt fantastisch. Dagje aan zee organiseren en de inhoud van de PMD zak hier komen uitwisselen. Lucratief handeltje. Kustbewoners kunnen dan maar meteen hiervoor ook de kosten betalen. Ooit al eens nagedacht “ikke” ?

  2. Ik stel voor het statiegeld in te voeren, maar tegelijk de handelaars niet te belasten met het ingezamelde afval. Zij zijn ten slotte niet verantwoordelijk voor wat de burgers overal rondstrooien.
    Ik stel voor alle ingezamelde blikjes , pet flessen en ander plastiekafval binnen te brengen op het Recycling Network Benelux, die hiervoor per gemeente een inzamelpunt kan opzetten, het beheren en tegelijk het statiegeld kan uitbetalen.

  3. FANTASTISCH ! Ferme proficiat aan die burgemeester ! Eens strand zonder sigarettenpeuken en zonder plastiek….stilaan een droom verwezenlijken !!!!!!!!!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here