Home Cultuur Beleef “Operatie Switchback 1944” in het FFM te Ramskapelle

Beleef “Operatie Switchback 1944” in het FFM te Ramskapelle

0

Het For Freedom Museum is gelegen in de oude gemeenteschool van het prachtige polderdorp Ramskapelle (deelgemeente Knokke-Heist) en bestaat nu 10 jaar. Je vindt er verzamelingen van Freddy Jones, Patrick Tierssoone en de Belgian Aviation History Association.Reeds vanaf het ogenblik dat u het museum binnenstapt, kunt u zien hoeveel aandacht aan het kader werd geschonken. Soms lijkt u zich in een vliegtuig te bevinden, dan weer in een duikboot. Om dan plots voor een oude schuur te staan, waar u een historisch feit kunt bewonderen. Het decor is op zich al een bezienswaardigheid. For Freedom is een levend museum. De displays worden verder uitgebouwd en er zijn regelmatig andere voertuigen te zien. Ook de luchtvaartarcheologische collectie van Bahaat zal verder worden uitgebreid.

“Vooraf inschrijven is gewenst, wegens het beperkt aantal plaatsen”

Operatie Switchback 1944

Het For Freedom Museum viert dit jaar zijn 10-jarig bestaan, 2019 wordt  dus een feestelijk jubileumjaar. Als inzet van deze mijlpaal geeft gids Yves Descamps op zaterdag 27 april 2019 om 14.00 h een voordracht

Tegen augustus 1944 trok het Duitse leger zich over het hele westerse front terug. In het noorden van België werd het Duitse 15e Leger ingesloten tussen de Nederlands-Belgische kust en de monding van de Schelde. Dit gebied werd bekend als de Breskens pocket en zou een belangrijke rol spelen in de Slag om de Schelde.

De opdracht om de Breskens pocket te verdedigen viel toe aan de 64e Duitse Infanteriedivisie. De divisie bestond uit 10.000 man en was goed voorzien van machinegeweren, mortieren en kanonnen. Hun taak was de Breskens pocket tot de laatste man te verdedigen. De 3e Canadese Infanteriedivisie kreeg de ondankbare taak om de Duitse troepen uit hun goed verdedigde posities te jagen.

Op 6 oktober begonnen de Canadezen hun aanval onder de codenaam Operatie Switchback. De eerste uitdaging was het Leopoldkanaal met zijn steile oevers. Met de hulp van Wasp vlammenwerpers werden twee bruggenhoofden aan beide zijden van het kanaal veroverd. Maar de Canadezen ontmoetten zware tegenstand en boekten slechts langzaam voortgang.

Op 9 oktober werd een amfibische aanval ingezet op het dorpje Hoofdplaat om zo de troepen rond het kanaal te ontlasten. De aanval kwam voor de Duitsers als een complete verrassing, maar ze wisten zich snel te herpakken en hun vertragingstactiek te hervatten. Op 21 oktober viel Breskens en op 2 november werd de Duitse generaal Knut Eberding gevangen genomen. De volgende dag gaven de Duitse troepen zich over en kwam Operatie Switchback ten einde.

De burgerbevolking zat tussen al dit geweld gevangen en had zwaar te lijden. De Duitsers hadden grote delen van het terrein onder water gezet en een derde van de huizen was vernietigd. Tijdens de gevechten verloren 600 burgers samen met 800 geallieerden en 1.325 Duitse soldaten het leven.

Artikel

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here