Home Regionieuws Herders maken indruk op gedeputeerde Jurgen Vanlersberghe

Herders maken indruk op gedeputeerde Jurgen Vanlersberghe

0

De gedeputeerde Milieu, Natuur, Landschap Jurgen Vanlersberghe was op werkbezoek in de Zwinstreek,  Brugge, Damme, Hoeke, Knokke-Heist. Samen met leden van zijn kabinet en Domeincoördinator van de Provincie West-Vlaanderen Matthias Degraeve en Domeinchef Yvan Goethals werd er een bezoek gebracht aan de schaapskudde van herder Koen Pille langs de Damse Vaart te Hoeke.

Herder Koen Pille voert nl. het ecologische begrazingsproject uit in opdracht van de Provincie West-Vlaanderen in samenwerking met de Dienst Waterwegen en Zeekanalen,  langsheen het traject Brugge-Sluis van de Damse Vaart.

Dit begrazingsproject wordt constant gemonitord door bioloog Arnout Zwaenepoel van het WVI en is uiterst positief voor de verspreiding en uitbreiding van het arsenaal zeldzame inheemse planten en bloemsoorten, w.o. orchideeën.

Verschillende aandachtspunten omtrent de problematiek van het begrazen met een geherderde schaapskudde kwamen aan bod. Contractduur, veiligheid, seizoensdrukte, toeristisch belang,sportmanifestaties, ecologie, milieuzorg werden besproken.

Herder Koen Pille heeft intussen deze winter de kudde kunnen onderbrengen in een historische hoeve te Hoeke dicht bij zijn werkterrein,wat een uitstekende uitvalsbasis is. Het is de bedoeling naar de toekomst toe in samenwerking met archeoloog-historicus-landbouwer Jan Tilleman en de eigenaar van de hoeve een plattelands ontmoetingscentrum uit te bouwen, wat een bijzondere meerwaarde zou zijn voor de Zwinstreek.

Gedeputeerde Vanlersberghe was bijzonder geboeid door zijn gesprek met allicht één van de laatste jonge herders uit West-Vlaanderen en prees het werk en de geleverde inspanningen.

Artikel

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here