Home Justitie Guido C. kon RVA oplichten voor € 50 000

Guido C. kon RVA oplichten voor € 50 000

0

Een stadsgenoot heeft in de Brugse rechtbank zes maanden cel gekregen voor gesjoemel met werkloosheidsuitkeringen, schrijft Het Laatste Nieuws. Guido C. (61) kreeg in totaal 50.000 euro van de RVA, maar bleef met de hulp van een stroman toch aan het hoofd van zijn bedrijfje staan. 

Guido C. (61) is geen onbekende voor het gerecht. De man kwam in 2015 al in het vizier van de speurders. Hij werd op 14 maart dat jaar aan de kant gezet door de Franse douane in Perpignan samen met zijn ex L.L., een tandartse uit Middelkerke die toen ook gemeenteraadslid was. Onder het reservewiel in hun wagen zat 400.000 euro cash geld verstopt. 100.000 euro daarvan bleek zwart geld. Het koppel had koffie rond de briefjes aangebracht om met die sterke geur eventuele speurhonden te misleiden. Een jaar later kreeg de RVA informatie dat C. sjoemelde met werkloosheidsuitkeringen. Op 20 januari 2015 had de zestiger uit Knokke verklaard dat hij geen activiteiten meer verrichte en bijgevolg werkloos was. Twee maanden eerder had hij ontslag genomen als zaakvoerder van zijn consultancybedrijfje X-Change-Consult. 

Tommy V. (30) uit Diksmuide had het zaakvoerderschap overgenomen. Althans op papier, want het onderzoek wees uit dat Guido C. in werkelijkheid nog steeds de dagelijkse leiding in handen had. Zijn gsm-nummer stond online bij de contactgegevens van het bedrijf en bovendien werd geld van de BVBA op zijn persoonlijke rekening gestort. In vier jaar tijd inde C. met zijn constructie zo 50.000 euro aan werkloosheidsuitkeringen. De man betwistte de tenlasteleggingen en beweerde dat X-Change-Consult een slapend vennootschap was. De rechter veegde dat argument woensdagmorgen echter van tafel. “Beklaagde voerde wel degelijk activiteiten uit als zaakvoerder”, oordeelde hij. 

Guido C. kreeg een gevangenisstraf van 6 maanden en 4.800 euro boete. De 50.000 euro aan werkloosheidsuitkeringen moet hij terugbetalen. Tommy V. moet als stroman een werkstraf van 50 uren uitvoeren. Hij beweerde steeds dat hij het zaakvoerderschap aanvaardde om zijn vriend een plezier te doen.

Artikel

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here