Home Justitie Drie jaar effectieve celstraf gevorderd voor ramkraak

Drie jaar effectieve celstraf gevorderd voor ramkraak

0

Het openbaar ministerie heeft drie jaar effectieve celstraf gevorderd voor twee 31-jarige Roemenen die een ramkraak pleegden op kledingwinkel Philipp Plein aan de Kustlaan. Bij de feiten werden kleren ter waarde van 64.000 euro buitgemaakt.

In de nacht van 16 op 17 juli trokken drie gemaskerde mannen met hun voertuig met gestolen nummerplaat naar de Kustlaan in Knokke. Daar gooiden ze met een betonblok de glazen toegangsdeur van de kledingwinkel in. De verdachten vluchtten met hun voertuig richting Nederland, maar werden door de politie onderschept in het Oost-Vlaamse Sint-Laureins. Vasile-Anton B. en Adrian G. werden ter plaatse ingerekend en de volledige buit werd teruggevonden.

In de gevangenis hadden de beklaagden stiekem een gsm in hun cel. Door die gsm af te luisteren, ontdekten de speurders dat Gigi P. de voortvluchtige derde ramkraker had opgepikt. Voor P. werd twee jaar cel geëist. Zijn vrouw Monica S., die simkaarten zou aangekocht hebben voor de bende, riskeert een jaar gevangenisstraf. Het koppel ontkent echter dat ze vooraf op de hoogte waren van de plannen van de andere beklaagden.

Tijdens het requisitoir verwees het openbaar ministerie naar het omvangrijk strafblad van de beklaagden. Zo liep Vasile-Anton B. al in het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Roemenië en Italië tegen de lamp. Bovendien kon B. gelinkt worden aan een gewelddadige overval een nacht eerder in het Nederlandse Susteren. Na een schermutseling werd de 82-jarige bewoner letterlijk in de kelder gegooid. Daarbij liep hij breuken op aan zijn oogkas, kaak en ribben. Samen met zijn 77-jarige echtgenote zat hij urenlang opgesloten in de kelder. De raadkamer besliste in oktober al dat B. na afloop van het dossier rond de ramkraak aan Nederland uitgeleverd mag worden.

De advocaten van de ramkrakers ontkenden niet dat hun cliënten het klappen van de zweep kennen. “De hele familie is er tegen en heeft hem ook gezegd dat het gedaan moet zijn”, aldus meester Geert Vergauwe, advocaat van Adrian G. De verdediging stelde een straf met uitstel voor.

Artikel

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here