Home Burgerlijke Stand 2X meer mensen die sterven dan geboorten in Knokke-Heist

2X meer mensen die sterven dan geboorten in Knokke-Heist

10
(C) Fred van Soomeren

De dienst Burgerzaken heeft aan het schepencollege het jaarlijkse rapport met de bevolkingsevolutie overgemaakt. Voor het eerst worden in 1 document zowel de statistieken van het bevolkings- en vreemdelingenregister als deze van de registers van de burgerlijke stand verzameld. Op 31 december 2018 telde onze badplaats 33 083 inwoners, dit zijn er 16 meer dan in 2017.

Sterftegraad meer dan dubbele van geboortegraad

De dienst Burgerzaken noteerde vorig jaar 167 geboorten, dit is 6% meer dan in 2017. In totaal overleden er 467 inwoners, een daling met 14 personen. De sterftegraad (14,12 ‰) bedraagt nog steeds meer dan het dubbele van de geboortegraad (5,05‰).

Positief migratiesaldo

Het aantal inschrijvingen van nieuwe inwoners klokte af op 1946. Daarnaast verlieten 1630 inwoners in 2018 onze kustgemeente. Bij verhuizingen van en naar de kustgemeente gebeuren de meeste verhuisbewegingen binnen West-Vlaanderen. Het positieve migratiesaldo van 316 kan de negatieve natuurlijke aangroei van -300 goedmaken, waardoor het inwonersaantal is toegenomen met 16.

Vrouwen in de meerderheid

Knokke-Heist telde in 2018 in totaal 15 929 mannen tegenover 17 154 vrouwen. Sinds 1972 zijn er ononderbroken meer vrouwelijke dan mannelijke Knokke-Heistenaars. Alleen in de deelgemeente Ramskapelle blijven de heren in de meerderheid (429) tegenover 391 dames.

Deelgemeenten Heist, Westkapelle en Ramskapelle in de lift

In 2018 is er enkel een daling (-93) van het aantal inwoners in Knokke die met een bevolking van 15.252 (46%) toch nog altijd de drukst bevolkte deelgemeente blijft. Heist volgt op de voet met 39 % maar is wel de deelgemeente met het meest aantal inwoners onder de 50 jaar. De landelijke kernen Westkapelle en Ramskapelle zijn goed voor respectievelijk 13% en 2% van de Knokke-Heistse bevolking. De deelgemeenten Heist, Westkapelle en Ramskapelle (2%) groeiden aan met respectievelijk, 47, 25 en 36 inwoners.

Verdeling leeftijdsgroepen

De jongeren tussen 0-17 jaar bedragen 11%. De groep van 18-24 jaar is goed voor 6,83%. De actieve bevolking van 25-65 jaar is de grootste groep en klokt af op 48,52 %. De leeftijdsgroep van 66-plussers neemt toe en vormt nu 33,65 % van de Knokke-Heistse bevolking. Ook het aantal 80-plussers stijgt jaarlijks.

Minder alleenstaanden en meer kinderloze gezinnen

Knokke-Heist telde in 2018 16.815 gezinnen waarvan 41% alleenstaand en 46% kinderloos zijn. 7 % heeft 1 kind, 5% 2 kinderen en 1% minstens 3 kinderen. De gezinnen zonder kinderen kenden vorig jaar een stijging met 453. Er zijn 364 alleenstaanden minder dan in 2017. Bij de overige gezinnen is er een daling ten opzichte van 2017: 21 minder gezinnen met één kind, 8 minder met 2 kinderen en 6 minder kroostrijke gezinnen (3 kinderen of meer). Het grootste gezin in de gemeente telt 6 kinderen.

Meer buitenlandse inwoners

Knokke-Heist telde in 2018 2688 buitenlanders, dit is een toename met 119 in vergelijking met 2017. Dit stemt overeen met 8% van de totale bevolking. 72% zijn afkomstig uit landen van de Europese Unie. De Roemenen vormen met 630 de grootste groep, gevolgd door de Nederlanders met 499.

Het volledige rapport kun je nalezen op http://www.knokke-heist.be/statistieken-burgerzaken-2018

Artikel

10 REACTIES

 1. Lippens en co. (lees: de schepenen) zijn goed bezig van onze gemeente een bejaardenhuis te maken en de twintig- en dertigers weg te jagen en bouwheren en investeerders van het soort Versluys binnen te halen: wie weet krijgen we het vriendje van Versluys, Marc Coucke, er nog bij als de nieuwe burgemeester en dus opvolger van Lippens.

  De stemmen komen vooral van de tweedeverblijvers die zo blij zijn met Lippens, in tegenstelling tot de echte Knokkenaars die het wel gehad hebben met Lippens.

  Het enige dat Knokkenaars nog kunnen doen is niet op GB te stemmen. Laten we met de Vlaamse verkiezingen daarom stemmen op Groen, SP.A, N-VA of zelfs VB. Het kan niet vernederend en een duidelijk signaal genoeg zijn:

  • Je weet toch dat tweede verblijfers geen stemrecht hebben in Knokke-heist?

    • Dan zijn het geen tweede verblijvers, dan zijn het inwoners.

     Niet zo moeilijk denk ik.

     • Onzin. Inwoners wonen in Knokke, niet alleen in het weekend of in de vakantiedagen.

     • ffvoordeduidelijkheid… Ik zal het anders formuleren: Hoeveel mensen hebben hier hun domicilie, maar wonen hier niet?
      Ipv. denigrerend te reageren, denk eens ff na voor je iets post !!

 2. inderdaad ’n onaangename situatie, maar toch niet vergeten dat vastgoedwaarde hierdoor wel gunstig evolueert wat dan weer ten goede komt aan bewoners (en dus onrechtstreeks aan hun kinderen)

  • wel eens gedacht aan de erfenisbelasting die de kinderen moeten betalen? je kunt er een appartement mee betalen in het binnenland.

  • Een gemeente waar de jongere bevolking duidelijk in de minderheid is en zo goed als geen kinderen meer geboren worden, is een gemeente die op sterven na dood is hebben we in de humaniora altijd geleerd. Of is dat nu plots anders geworden? Moest de Sikhgemeenschap er niet zijn zouden er vooral in de scholen van de Heistse deelgemeente nogal wat klassen wegvallen. Waar zijn de kinderen van de inheemse bevolking? Goed geraden, die wonen in het binnenland met hun uitgeweken ouders en dat komt onze gemeente zeker niet ten goede!!

 3. Dit is niet meer dan normaal. De meeste jongeren verlaten eens ze een diploma hebben onze gemeente en velen vinden het te duur om aan de kust te kunnen blijven wonen waardoor hun kinderen normaliter ook elders zullen worden geboren. Deze leegloop wordt opgevangen door oudere kapitaalkrachtigen uit het binnenland waarvan de kinderen meestal volwassen zijn en niet meekomen naar onze gemeente om zich hier te vestigen. Dit is een zéér ongezonde situatie.

Comments are closed.