Home Knokke-Heist Gouverneur Carl Decaluwé dringt er op aan om het bommenkerkhof voor Knokke-Heist...

Gouverneur Carl Decaluwé dringt er op aan om het bommenkerkhof voor Knokke-Heist snel op te ruimen

4

Uit het gifgasstort op de zandbank Paardenmarkt voor de kust van Knokke-Heist lekt niet alleen springstof maar nu ook mosterdgas.

Dat schrijft Het Laatste Nieuws.

Vlak voor ons strand ligt een munitiekerkhof met zo’n 35.000 ton bommen en granaten uit de eerste wereldoorlog. Het was al eerder bekend dat er een kleine hoeveelheid springstof was vrijgekomen, maar nu blijkt dat er ook sporen van mosterdgas zijn gevonden. Dat heeft minister van de Noordzee Philippe De Backer geantwoord op een parlementaire vraag van kamerlid An Capoen. Er is wel geen gevaar voor de volksgezondheid, zegt de minister. Anderzijds is er weinig bekend over het effect van mosterdgas en springstof in zeewater. Gouverneur Carl Decaluwé dringt hoe dan ook aan om het bommenkerkhof snel op te ruimen.

Mosterdgas of 1,1′-thiobis (2-chloorethaan) is een vloeistof die als zij op de huid of in de ogen komt of wanneer de damp of nevel wordt ingeademd, sterk, prikkelend en blaartrekkend werkt. De huid wordt rood en bij voldoende blootstelling vormen zich na verloop van tijd blaren. Ook op de longen en de ogen heeft het een verwoestend effect. Het kan bij hogere doses blindheid en doofheid veroorzaken. Het effect van mosterdgas is niet zo zeer een dodelijke werking als wel het uitschakelen van de tegenstanders.

Bij kamertemperatuur is zuiver mosterdgas een kleurloze, geurloze, olieachtige vloeistof. Door verontreinigingen in het mengsel krijgt het echter een gele kleur en ruikt het naar mosterd en knoflook.

Artikel

4 REACTIES

 1. Dat munitiekerkhof ligt er al meer dan 100 jaar en heeft nooit iemand gestoord.Iedereen weet toch dat het alleen moet verdwijnen om het kanaal tussen de Zeebrugse haven en de Schelde te realiseren.Opruimen zal meer dan 1 miljard kosten , en wie zal dat betalen?Er zijn honderden dergelijke munitie dumpplaatsen langs de europese kusten.De lobbyisten van onze baggeraars doen hun werk.Zelfs bij onze panikerende goeverneur .

 2. Hoe ze daar gaan aan beginnen? Gewoon ophalen en afvoeren naar Poelkapelle. Zo wordt dat al jaren gedaan in de westhoek met dat verschil dat ze ginder bij de boeren op het land liggen en hier in het water. Dus het zullen de duikers-ontmijners zijn die ze uit zee zouden halen.
  Een eventuele explosie vormt geen gevaar voor Heist. De bewuste zandbank ligt vlakbij maar toch voldoende ver om de “safety distances” te respecteren.
  Dus geen evacuaties en het toerisme zal zeker niet voor jaren stilvallen.

 3. Heel waarschijnlijk kan die boel daar worden opgeruimd, zal een werk van lange adem worden.
  Denk nu niet dat er echt gevaar zou zijn voor de ‘kneistieNAARS’, wel kan het toeristen een tijd weghouden, dus minder vertier en inkomens.
  Wel vrees ik dat de gouverneur gelijk zal krijgen, het gevaar zal groter worden, het bommenkerkhof zal moeten worden ‘gezond’ gemaakt.
  De manier en de kost zijn de grootste problemen, wel staat men al ver in het gevaarloos verwijderen van dergelijke troep.
  Daar verschillende natie’s daar die rommel gedumpt hebben zou het toch logisch zijn dat ‘Europa’ deze maal tussenkomt, vooreerst zijn de Vlamingen een van de grootste geldelijke bijdragers toch op ‘schaal’ bekeken…
  Ook bedreigen die gasbommen niet alleen een deel van Vlaamse kust, maar de kusten van Nederland,Duitsland, Denemarken en Zweden… allen lid van de Europese Unie, heb het dan nog niet over andere die “als de wind goed(of slecht) zit” er ook gevolgen kunnen aan hebben.
  De ‘schuldigen’ doen betalen gaat niet zomaar op hoor … het merendeel zijn niet alleen van de Duitse bezetters achtergelaten gasbommen, maar de meeste zijn die van de ‘bevrijders’ die zonder veel nadenken zo van hun rommel er vanaf waren.

 4. Hoe gaan ze daaraan beginnen? Wat met een eventuele explosie? Moet de bevolking van onze gemeente niet voor misschien jaren geëvacueerd worden? Is dit het einde voor het toerisme van onze gemeente? Allemaal vragen die gesteld kunnen worden want gasbommen zijn geen lachertje.

Comments are closed.