Home Cultuur OLVO Heist krijgt een kunstkuur i.s.m. Maak

OLVO Heist krijgt een kunstkuur i.s.m. Maak

0

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits trekt voor volgend schooljaar bijna 1,3 miljoen euro uit zodat 98 scholen uit heel Vlaanderen een kunstleerkracht in de klas krijgen. Zo komt elke leerling ongeacht de thuissituatie en sociaaleconomische achtergrond in contact met kunst en cultuur en leren ze de kunstacademie laagdrempelig kennen.

Met Kunstkuur kunnen academies samen met een school uit het basis-, secundair- of hoger onderwijs een samenwerking aangaan voor 3 schooljaren. De leerkracht uit het deeltijds kunstonderwijs (DKO) komt in het kader van de lessen muzische vorming in de klas. Dit heeft als voordeel dat leerlingen die van thuis uit niet altijd even gemakkelijk in contact komen met kunst en cultuur, laagdrempelig de academie leren kennen. Zo is het de bedoeling dat meer leerlingen zich effectief in de academie gaan inschrijven. Daarnaast is het ook een mooie uitwisseling van expertise tussen de leerkrachten onderling. De uitwisseling vormt ook een nascholing voor de leerkrachten leerplichtonderwijs op muzisch vlak, die tegelijkertijd hun collega’s uit het deeltijdskunstonderwijs kunnen ondersteunen op pedagogisch vlak.

98 scholen uit het basis-secundair- of hoger onderwijs uit heel Vlaanderen krijgen de komende 3 schooljaren een kunstleerkracht in de klas. Hiervoo wordt bijna 1,3 miljoen euro jaarlijks voorzien. De goedgekeurde projecten klinken alvast veelbelovend. In Knokke-Heist gaat het om BS OLVO uit onze deelgemeente Heist en Maak uit Knokke.

Elk kind laten genieten van kunst en cultuur

Dit schooljaar ging het nieuw decreet deeltijds kunstonderwijs in. Met succes. Zo volgen er maar liefst 200.000 leerlingen in Vlaanderen les in de academies. Het hoogste aantal ooit en een stijging van maar liefst 14.800 leerlingen tegenover vorig schooljaar.

Eén van de vernieuwingen van het decreet is om de samenwerking tussen de academies en een school uit het basis-, secundair- of hoger onderwijs te versterken. Het is de ambitie om elk kind en elke jongere, ongeacht de thuissituatie en sociaaleconomische achtergrond, mee te laten genieten van cultuur. Cultureel bewustzijn en culturele expressie helpen jongeren om de uitdagingen van morgen zelfbewuster aan te gaan. Cultuur en onderwijs zijn belangrijke partners in het vorm geven aan de samenleving, in het tot stand brengen van vooruitgang. Cultuur en onderwijs dragen op een actieve en creatieve manier bij jongeren bij aan talent¬ontwikkeling.

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits: “Door het vernieuwd decreet deeltijdskunstonderwijs volgen er nu al 200.000 leerlingen les in een academie. Een absoluut record. Eén van de vernieuwingen is dat we sterker dan vroeger inzetten op de samenwerking tussen academies en scholen uit het basis, secundair- en hoger onderwijs. Zo zorgen we ervoor dat nog meer kinderen de kans krijgen om te genieten van kunst en cultuur. En dat is goed want cultureel bewustzijn en culturele expressie helpen jongeren om de uitdagingen van morgen zelfbewuster aan te gaan. En dat kunnen we als samenleving alleen maar toejuichen.”

Artikel

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here