Home Regionieuws Zeebrugge Pastoor Fernand Maréchal wint Damiaanprijs

Pastoor Fernand Maréchal wint Damiaanprijs

3

Pater Damiaan (1840-1889) leefde dan wel twee eeuwen geleden, toch blijft zijn boodschap van respect, dialoog, engagement en solidariteit over grenzen heen brandend actueel. Vandaag laten heel wat mensen en organisaties wereldwijd zich door hem inspireren om actief werk te maken van een menswaardige en solidaire samenleving waar iedereen zich thuis voelt en tot zijn recht komt ongeacht afkomst, huidskleur, geaardheid, godsdienst of levensovertuiging.

De Damiaanprijs

De Damiaanprijs zet naar eigen zeggen mensen en organisaties in de kijker die zich dagelijks in de geest van Damiaan inzetten voor mensen in nood en steekt hen een hart onder de riem. Niet zozeer de grote organisaties of initiatieven wil de Damiaanprijs onder de aandacht brengen maar eens te meer die groepen van mensen of organisaties die in de schaduw bergen verzetten en grenzen verleggen voor hun medemensen in nood. De Damiaanprijs beloont zo in de geest van Damiaan organisaties die door hun inzet meer dialoog, respect, verbondenheid en solidariteit teweegbrengen tussen mensen, jong en oud, ziek en gezond.

Het vluchtelingproject van de omstreden pastoor Fernand Maréchal uit onze buurgemeente Zeebrugge heeft in Leuven de Damiaanprijs gewonnen.

Volgens de paters van de Heilige Harten vinden personen op de vlucht er solidariteit op mensenmaat, in de geest van Damiaan.

De prijs werd voor de vierde keer uitgereikt in het Damiaancentrum in Leuven. Het initiatief van pastoor Maréchal trekt het lot aan van transmigranten die vanuit Zeebrugge naar het Verenigd Koninkrijk willen. De paters hebben bewondering dat de vrijwilligers en Maréchal moedig doordoen ondanks protest, tegenstand en bedreigingen.

Artikel

3 REACTIES

 1. Bovendien houden de pastoor en zijn zogenaamde vrijwilligers de problematiek van de transmigranten in stand. Eigenlijk zou men die man verantwoordelijk moeten stellen voor de vele problemen, bedreigingen, inbraken die deze ongewensten veroorzaken.
  Daarbovenop heeft het verwijt van racist te zijn aan de mensen die hiertegen protesteren geen enkel effect meer. Het wordt een geuzennaam.
  Het helpt natuurlijk ook niet als burgemeester Defauw meegaat in het discour van deze pastoor.

 2. Toch is er een enorm groot verschil te zien tussen pater Damiaan en die pastoor…Jozef De Veuster, zo noemde hij, ging ter plaatse die leprozen helpen, kreeg zeker in de begin periode geen enkele steun, zelfs niet van zijn eigen ‘gemeenschap’, waar het in Zeebrugge toch geheel anders verloopt.
  Die paters in Leuven weten heel zeker dat die “vluchtelingen” geen vluchtelingen zijn, als ze nood lijden, iets die je zelfs kan betwijfelen, want geen mens die hen verplichte om hier rond te toeren als “transmigrant” of als noodlijdend…
  Ook het telkens wederkerend verhaal van protest, tegenstand en bedreigingen zijn bedoeld om de ‘Vlaming’ alweer af te schilderen als racist te zijn en nog erger…ook durft die o zo makke ‘Vlaming’ zelfs niet meer protesteren of klacht indienen, door hem zo af te schilderen, als die doetjes van transmigranten zijn tuin gebruiken voor hun behoefte of schade toebrengen…
  Daarom m’n bedenkingen over het vergelijk dat die Leuvense paters maken…voor mij is er geen vergelijking mogelijk, zijn totaal twee geheel andere gebeurtenissen…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here