Home Cultuur Prachtige bloei in schrale duingraslanden en hun insektenweelde

Prachtige bloei in schrale duingraslanden en hun insektenweelde

0

De duingraslanden beginnen echt in volle bloei te komen en we treffen er nog echte voorjaarsbloeiers maar ook de eerste zomerbloeiers. Kortom de duingraslanden kleuren geel, paars, wit en  blauw met soorten  als Kandelaartje, Grote & Gewone ereprijs, Ruw vergeet-mij-nietje, Kluwenhoornbloem, Akkerhoornbloem, Vogel- & Smalle wikke, Grote en Kleine ratelaar,  diverse klavers…  En ook de eerste orchideeënsoorten zoals Gewone en Gevlekte rietorchis beginnen in bloei te komen.

Deze bontbloeiende duingraslanden oefenen een sterke aantrekkingskracht uit op tal van insektensoorten. Het duin gonst van het insektenleven met diverse vlinders, hommels, zweefvliegen en noem maar op.  Maar ook rovers als de prachtige Basterdzandloopkever zijn nu opnieuw actief.

Met de volle aanwezigheid van de zomergasten is het vogelleven in de Zwinduinen nu ook om volop van te genieten. Nachtegaal, Braamsluiper en Grasmus zijn nu volop in de buitenduinen aanwezig en laten ook tijdens de dag af en toe van zich horen.  Vooral voor de Grasmus die graag vanuit de top van een struik zingt of een baltsvluchtje doet, is de kans niet gering dat we hem te zien krijgen.  Ook de roep van de Koekoek klinkt af en toe over het duin.

In de duinweilanden maken we kans op doortrekkers als Gele kwikstaart, die insekten zoeken tussen de grote grazers. Maar ook Tapuit,  diverse zwaluwen, Gierzwaluw zijn nu volop op doortrek langs onze kust.

In de duinpoelen krioelt het van de kikkervisjes van vooral de Gewone pad, maar we treffen er ook Bootsmannetjes, Schaatsenrijders en de Kokerjuffer aan, terwijl de Waterranonkel volop in bloei begint te komen.

Voor elke natuurliefhebber een niet te missen wandeling.

Afspraak: Zondag 19 mei 2019 om 14:00 uur aan het Oosthoekplein te Knokke-Het Zoute.

Praktisch: Verrekijker en eventueel loep.

Organisatie: Natuurexploratie.

Gids: Patrick Demaecker – tel. 050/51.91.01 of 0475 407 929

Deelname: Gratis voor leden van Natuurexploratie. Andere deelnemers 2,50 euro en max. 5,00 euro/gezin.  Kinderen onder de 12 jaar gratis.

Artikel

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here