Home Justitie 66.466 West-Vlamingen stemden in oktober niet

66.466 West-Vlamingen stemden in oktober niet

0

Bij de gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2018 gingen 66.466 West-Vlamingen niet stemmen. Waaronder een pak Knokke-Heistenaars. Bang voor een boete hoeven ze niet te zijn, want niemand in ons land krijgt een sanctie.

Er geldt in ons land stemplicht. Dat betekent dat het strafbaar is als je niet gaat stemmen. Er staan boetes op tot 80 euro. Maar in de praktijk krijgt niemand die boete. In onze provincie kwamen 66.466 (7,15 %) van de 929.767 stemplichtigen niet opdagen. De voorzitters van de stembureaus maken wel een lijst met de afwezigen. Maar die wordt na een tijdje vernietigd. 

Volgens de ouderenvereniging Vief is 1 op de 4 mensen in Vlaanderen die niet en/of ongeldig stemt ouder dan 65 jaar. Vaak veronderstelt de familie dat hun moeder of vader geen zin heeft om te stemmen of niet geïnteresseerd is. “Vraag aan de ouderen zelf of ze hun stem willen uitbrengen en doe al het mogelijke om dat waar te maken”, zegt Fredrik Fluyt van Vief.

Afwezige bijzitters, tellers of voorzitters worden wel vervolgd. 

Artikel

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here