Home Cultuur Musicalgroep Milo wint tweejaarlijkse Blinckaertprijs

Musicalgroep Milo wint tweejaarlijkse Blinckaertprijs

1
Interview Schepen Annie Vandenbussche Milo Blinckaertprijs

Zondag werd ook  de tweejaarlijkse Blinckaertprijs uitgereikt aan het duo Lore Dobbelaere en Mitch Wytgeers van de musicalgroep Milo in Knokke-Heist.

Lore en Mitch interview Milo Blinckaertprijs
Reportage van Eric Hollé en Yvan Kaux- Einderedactie: Geert Deman

De Blinckaertprijs is de tweejaarlijkse grensoverschrijdende cultuurprijs, in het leven geroepen door de service club Marnixring De Blinckaert.  Hij wordt beurtelings uitgereikt aan de Vlaming of de Nederlander die zich in de Zwinregio ingezet heeft om de Nederlandse taal en cultuur te bevorderen.  Vorige prijswinnaars waren Jacques Maertens, Johnny Beerens, Jan Charles, Adrie Oosterling, An Content en Tijs Van Bragt.

Interview Frank Neefs uitreiking Blinckaertprijs Milo

De musicalgroep Milo is een gekende waarde in de gemeente Knokke-Heist want ieder jaar brengen ze in eigen productie een musical op de planken.

Het begon allemaal heel kleinschalig. In hun vriendenkring organiseerden Lore en Mitch ieder jaar reeds een heuse verjaardagsshow met repetities, het afhuren van een zaaltje en kostuums. 

interview Yarno Missiaen 14 jarige pianist Milo

Door hun enthousiasme en met de steun van toenmalig schepen van Cultuur, Maxim Willems zag NIMA(ND), hun eerste musical, in december 2007 het licht. Dit werd gevolgd door Perfect Freak (sept 2009) en Het Uur Nul (2010), hun eerste zelfgeschreven productie. Voor deze laatste musical kreeg MILO  reeds de cultuurprijs ‘Jong Talent’ van de gemeente Knokke-Heist.

De musicals Aïda (2011), Bare (2012), Belle en het Beest (2013), Hairspray (2014), Annie (2015), Aristokatten (2016), The Addams Family (2016), De 3 Biggetjes (2017) volgden.  

Tijdelijk had Lore het roer alleen in handen  en zocht Mitch andere horizonten op. Maar na enkele jaren stak de musical microbe weer de kop op bij Mitch en was het duo weer compleet. Ook werd een vzw gesticht om dit groeiend proces te ondersteunen.

Eerst was de muziek van de musical op band maar algauw werd de muziek gebracht door een live orkest. Al deze producties werden ondersteund door de gemeente Knokke-Heist. Op die manier kon deze groep geleidelijk aan groeien.  Vandaag staat de vzw Musicalgroep Milo volledig op eigen voeten. Hun laatste musical “Voor Paulien” hun tweede zelfgemaakte productie, gebaseerd op het geprezen jeugdboek van Paul Kustermans, werd in 2018 met eigen gecomponeerde muziek opgevoerd door een 13-koppig live orkest.

Telkens wordt gekozen voor talentvolle tieners, ook voor de hoofdrollen, ondersteund met een uitgebreide cast van bijna 30 spelers en een creatief team van meer dan 10 mensen.

De prijs bestaat uit een financiële  gift en een bronzen beeldje van de Zeeuwse kunstenaar Ernest Joachim. Het stelt 3 opeengestapelde boeken voor, wat symbool staat voor de Nederlandse taal en cultuur.  Dit werd uitgereikt door schepen Annie Vandenbussche, schepen van cultuur van Knokke-Heist in het cultureel centrum Scharpoord. Vooraf werd nog een mooie voorstelling op de planken gebracht met hoogtepunten in hun reeds goed gevulde musical geschiedenis.  Ook werd reeds een tip van sluiter gelicht voor hun volgende musical, die opgevoerd zal worden in september 2019. De huidige en vorige Milo-medewerkers waren hiervoor in grote getale afgezakt naar Scharpoord en kregen nog een herinneringsmedaille mee van dit gebeuren.

Het geheel werd afgesloten met een receptie in de foyer van Scharpoord.

Artikel

1 REACTIE

Comments are closed.