Home Knokke-Heist Opinie Martine Bijl is ook een beetje KH

Martine Bijl is ook een beetje KH

0

Waren maar meer mensen op televisie zoals Martine Bijl, dacht ik maandagavond toen de herdenkingsmomenten ter ere van de op Hemelvaartsdag overleden veelkunner zich aaneenregen op de Nederlandse TV. Want in een omgeving waarin de meeste grappenmakers voor de zekerheid hun verhoopte schaterlach zelf maar inzetten, bleef Bijl rustig en geestig, een comédienne die begrijpt dat mensen zelf wel bepalen of ze ergens om lachen. Martine Bijl is ook een beetje Knokke-Heist. Ze nam hier in het Casino (1966) immers deel aan het Knokke Festival met de Nederlandse ploeg en won ook de liedjeswedstrijd.

‘Het ging de laatste maanden helemaal niet goed”, zei André van Duin zonder pathos of omhaal over de laatste maanden van de drie jaar geleden door een hersenbloeding getroffen Bijl. Van Duin was ook te zien in het NOS Journaal en in M. In dat laatste programma noemde hij Bijl ‘een taalvrouwtje’. Dat verkleinwoord was jammer, want in het vervolg kwam de overledene naar voren als een taalvrouw van allure – en als een meester van de ironie. Ook als iemand bij wie relativeringsvermogen vaak voor bescheidenheid is aangezien.

„Ze ontroerde omdat ze niet op het melodrama speelde”, zei Cornald Maas in dezelfde uitzending. Datzelfde gold in zekere zin voor het gesprek in M. Hoewel er bij een beroemde dode alle kansen zijn om het gemoed van de kijker aan te spreken, hoedde Margriet van der Linden zich voor tranentrekkerij – haar volslagen gebrek aan sentiment is een bepalende karaktertrek van het programma aan het worden. Wat natuurlijk zeer Bijls is. Martine, we gaan je missen. Hopelijk laat Seafun de lokale omroep van Knokke-Heist het perfecte nummer van Louis Neefs vandaag nog eens horen op de 106.2.

Artikel