Home Regionieuws Zwinregio Kinderen uit onze buurgemeente Sluis mogen eigen speeltuin ontwerpen

Kinderen uit onze buurgemeente Sluis mogen eigen speeltuin ontwerpen

0

Heel wat kinderen en hun ouders verlangen al een tijdje naar een eigen speeltuin in hun stad en nu is er eindelijk hoop. Onze buurgemeente Sluis heeft een stuk grond van 2100 m2 aan de Zuiddijkstraat ter beschikking gesteld waar er een speelplek mag komen. Helaas is er geen gemeentelijk budget voor speeltoestellen en zal een actiegroep via fondswerving en sponsoring de nodige middelen proberen te verzamelen. De Sluise kinderen worden betrokken in het verhaal want onlangs kregen zij in hun school een kleurplaat. Daarop mogen zij hun ideale speeltuin tekenen en een originele naam verzinnen. De beste ontwerpen per leeftijdscategorie krijgen een leuke prijs van ToyShop Sluis. De creatieve ideeën zullen als basis dienen voor het definitieve ontwerpplan.

Inwoners hebben behoefte aan ontmoetings- en speelruimte

Sluis is een prachtige stad, met veel groen, historische gebouwen en een bloeiende lokale economie. Het is de op twee na grootste kern in gemeente Sluis en 11 procent hiervan bestaat uit kinderen van de basisschoolleeftijd. Die hebben plaats nodig om zich spelenderwijs te kunnen ontwikkelen. Helaas is daar in Sluis weinig kans toe. Er zijn enkele kleine speelplaatsen, maar met weinig diversiteit in toestellen. Het succes van die kleine speelterreinen is dan ook beperkt en je ziet weinig kinderen van verschillende leeftijden op één plaats spelen.

Het gebrek aan een grote speeltuin werd als één van de twee voornaamste problemen gesignaleerd in de enquête voorafgaande aan het kernbezoek van 31 januari 2017. Het is dus duidelijk dat dit leeft onder de bewoners van Sluis. Een speeltuin biedt niet enkel een meerwaarde voor de kinderen, ook voor de inwoners kan het een ontmoetingsplek worden die de samenhang onder de Sluizenaren kan stimuleren.

Het is bovendien jammer dat veel mensen andere plaatsen zoals Knokke-Heist opzoeken voor deze faciliteiten. De buurgemeente investeerde vorig jaar fiks in heel wat nieuwe speeltuinen en in de renovatie van de bestaande. Het aantal leerlingen in de plaatselijke basisschool in Sluis neemt daarnaast drastisch af en dus is het hoog tijd voor actie.

Actiegroep zoekt sponsors en fondsen

Een werkgroep bestaande uit stadsraadsleden en inwoners is al een tijdje in overleg met de gemeente voor het speelterrein. Zij zijn verheugd dat er nu een stuk grond ter beschikking wordt gesteld. Aan de Zuiddijkstraat op het gemeentelijk grasveld naast Camping De Meidoorn is een stuk grond van ongeveer 2100 m2 dat dienst kan doen als locatie voor het speelterrein. De gemeente zal de kosten voor het ophogen van de grond voor haar rekening nemen, maar voor de realisatie van de speeltuin zelf zal de actiegroepzelf middelen moeten verzamelen. En dat zal een uitdaging worden, want een speeltuin met gecertificeerde en gekeurde toestellen is niet goedkoop.

Er zullen daarom verschillende acties op poten worden gezet. Zo zijn er al plannen voor een fancy fair in oktober en een bingoavond tijdens de winter. Ook crowdfunding is één van de pistes die men bekijkt om geld in het laatje te brengen. En daarnaast hoopt men via sponsoring en giften middelen te verzamelen om een mooie speeltuin te realiseren in Sluis.

Helpende handen

Wil je op één of andere manier bijdragen aan de ontwikkeling van dit project? Of wil je een financiële bijdrage leveren? Stuur gerust een mailtje naar sdewinter@zeelandnet.nl of neem contact op via de Facebookpagina Speeltuin Sluis. Daar kun je ook de kleurplaat downloaden.

Artikel