Home Cultuur Beeld Folon bijna verdwenen onder het zand

Beeld Folon bijna verdwenen onder het zand

2
Beeld vroeger

Kunstenaar Folon heeft iets met Knokke-Heist. Dat wisten we al lang. Als kind bracht hij vaak zijn vakanties door in Knokke-Heist. Voor het beeldje op het strandhoofd liet Folon zich inspireren door het werk van René Magritte. Het mannetje met de hoed lijkt echter ook op inspecteur Maigret uit de gelijknamige boeken van Georges Simenon. De naam van het werk is geïnspireerd op het kunstessay van Marguerite Yourcenar, ‘De tijd, die grote beeldhouwer’.

Beeld vandaag

Maar wat blijkt… het beeld op het strandhoofd is bijna weer verdwenen onder het zand. Gemonteerd op een golfbreker wordt ‘La Mer, ce grand sculpteur’ als het ware 2x per dag gemodelleerd door de zee. Al blijft er vandaag amper nog een “model” over.

De Stichting Folon (2000) in het Solvay Domein in Terhulpen waakt over een 500-tal werken, hopelijk kunnen ze het beeld de komende weken in onze gemeente nog vinden.

Artikel

2 REACTIES

 1. Als men weet dat er regelmatig zandopspuitingen op deze plaats gedaan worden, waarom zet men dat kunstwerk dan niet op een betonnen of stenen sokkel van enkele meter hoog vastgemaakt aan de golfbreker? Dat mag toch geen probleem zijn? Had men dit beeld voor het “Vissershuldeplein” geplaatst was het reeds jarenlang geleden “verzwolgen” door de oprukkende zandbank zoals alle strandhoofden van de deelgemeente Heist trouwens reeds tientallen jaren door het zand zijn bedolven. Let wel, deze zandbank biedt een bescherming tegen zware stormen en heeft ook het natuurgebied “Baai van Heist” doen ontstaan en dit dankzij de oostelijke strekdam van de Zeebrugse haven.

 2. Beeld van ‘Folon’ vind ik prachtig.
  Verdwijnt nu onder het zand ?? Zoek dan een betere locatie.
  Elk jaar worden hier gesubsidieerde strandopspuitingen gedaan en daar kraait niemand over.
  Subsidies voor artistiek kunstwerk combineren met subsidies voor de natuur blijkt meer dan een probleem.
  Plaatsen op een ‘strandhoofd’ is een risico en dat had met moeten weten.
  Die strandhoofden dienen daar niet voor. Vroeger mochten we daar mosselen en ‘caricolen’ trekken
  en de hoofdbedoeling van die constructies was om het strand en omgeving te beschermen.

Comments are closed.