Home Cultuur 58ste Cartoonfestival is open voor het grote publiek

58ste Cartoonfestival is open voor het grote publiek

0

Het 58ste Cartoonfestival ging zaterdag officieel open. Volgens Schepen van Cultuur Annie Vandenbussche is deze editie één om duimen en vingers bij af te likken. “Vorig jaar hebben 90000 mensen het cartoonfestival bezocht. We hopen dit jaar op dezelfde cijfers”, zei de schepen tijdens de opening. De schepen dankte ook het technische team van de gemeente voor de creativiteit die men ook dit jaar tentoon kan stellen in het paviljoen aan het Heldenplein.

Knokke-Heist een gastronomische gemeente bij uitstek neemt de gratis thematentoonstelling NJAM NJAM je vanaf nu tot en met 1 september 2019 mee op culinaire cartoontrip. 22 Belgische topcartoonisten gingen met het thema aan de slag en vereeuwigden hun creatieve kronkels in hilarische cartoons.  In het cartoonpaviljoen aan het Heldenplein in Heist kunnen kinderen hun hartje ophalen in de prachtig ingeklede themaruimtes. Met een speciaal doeboekje, verzamelkaartjes, prijzenrad, photobooth en dagelijkse workshops is het Cartoonfestival meer dan ooit hét familievriendelijk belevingsevenement aan de Belgische kust.

Naast een sardienencartoon van de Israëlische winnaar vallen er nog vele andere spotprenten te bewonderen. Tijdens het Cartoonfestival krijgen bezoekers een selectie van de beste cartoons te zien die meededen aan de internationale cartoonwedstrijd. Het gaat om de oudste ter wereld, en die blijkt na al die jaren nog altijd bijzonder populair. Want ruim 679 cartoonisten uit meer dan 85 landen namen deel.

De thema’s varieerden sterk, maar de Amerikaanse president Donald Trump, pedofilie in de kerk, de doodstraf en onderdrukking door de staat kwamen vaak terug. Uit in totaal 2.325 ingezonden cartoons koos de jury, voorgezeten door Chris Dusauchoit, de Israëlische cartoonist Nirgen als winnaar van de Gouden Hoed en 5.000 euro. Nirgen tekende een eenvoudige cartoon van twee sardienen die rouwen om een sardientje in een blik in een mortuarium. “Het is een echte cartoon zonder overduidelijke vingerwijzing”, zo klonk het oordeel van de jury. “In praktisch alle andere cartoons zit dat telkens wel. Het is zowaar een grapje en dan nog een originele ook! ”

Artikel