Home Regionieuws Zwinregio Zeevonk te zien op het strand van Knokke-Heist tot in Nederland

Zeevonk te zien op het strand van Knokke-Heist tot in Nederland

0
Danny Taheij

Het is een jaarlijks terugkerend fenomeen bij warm weer: zeevonk. Vannacht was de blauwe gloed, die veroorzaakt wordt door een algensoort, weer goed zichtbaar. Op sociale media plaatsten veel mensen foto’s van het opmerkelijke natuurverschijnsel.

Zeevonk is een eencellig plantje dat vooral goed zichtbaar is bij warm weer, een kalme zee en een zwakke maan. Aan die drie vereisten werd vannacht voldaan, waardoor volgens het Twitter-account ‘Zeevonk Alert’ meldingen binnenkwamen “vanuit onze badstad tot in het Nederlandse Terschelling”.

Zeevonk geeft licht in het water om vijanden die de algensoort eten, zoals kleine visjes of kwallen, af te schrikken. Soms zijn er lichtgevende kwallen zichtbaar, die de algensoort verorberd hebben.

Als het water ruwer is, gaat de zeevonk op zoek naar kalmere, diepere wateren. Langs de Duitse Noordzeekust met rustig water, is zeevonk daarom vaker zichtbaar. Bij ons hier in Knokke-Heist eerder uitzonderlijk. Het fenomeen is allicht nog een paar nachten te zien.

Als zeevonk tot massale bloei komt, kan het overdag ook zichtbaar zijn, maar dit is bij ons (nog) niet het geval. De aanmaak van caroteen, ook wel het ‘worteltjespigment’ genoemd, geeft het water dan een zalmroze gloed. Als de algensoort het caroteen aanmaakt, is er ’s nachts geen licht meer te zien.

Zeevonk is niet de enige soort die licht kan geven. Twee andere soorten pantserwieren, de soort waar zeevonk onder valt, geven ook licht, net als een kwallensoort en verschillende soorten bacteriën. Maar die zijn in tegenstelling tot zeevonk niet dicht bij de kust zichtbaar.

Artikel