Home Sport De Mare Nostrum gestart

De Mare Nostrum gestart

0

Maandagochtend ging in onze badstad de Mare Nostrum Run van start: de langste estafetteloop ter wereld. In etappes van 100 kilometer per dag lopen teams langs de hele Europese kust. Bedacht de Belg Charles Van Haverbeke de nieuwe Marathon des Sables? ‘Het is me om de collectieve energie te doen, niet om de prestatie.’

Tijdens het Romeinse Rijk was de Mare Nostrum de roepnaam van de Middellandse Zee. Maar Charles Van Haverbeke (30) ziet het nóg groter: zijn Mare Nostrum is een ongeziene sportieve uitdaging om alle kusten van het Europese vasteland af te lopen. In blokken van telkens 100 kilometer per dag.

Een ambitieus plan, want in dat ritme heb je alleen al voor de Noorse kust een jaar nodig, voor het Griekse vasteland anderhalve maand, voor de Spaanse en Franse kust respectievelijk 49 en 67 dagen.

‘Mare Nostrum is de langste estafetteloop ooit. Als team van minstens twee personen schrijf je je in voor een etappe naar keuze. We gaan van start op 1 juli om 7 uur ’s morgens aan de Zwingeul tussen Cadzand en Knokke. Eén dag en 100 kilometer verder, in Duinkerke, geven de eerste teams hun zandloper door aan de volgende. Als we zo de hele kust van Europa aflopen, zijn we vertrokken voor een paar jaar.’

Artikel