Home Knokke-Heist Ingewikkelde operaties niet meer in Knokke-Heist

Ingewikkelde operaties niet meer in Knokke-Heist

1

Wie een ingewikkelde operatie voor een zeldzame aandoening moet ondergaan, zal daarvoor binnenkort naar een ziekenhuis moeten gaan dat daarvoor erkend is. Enkel als je daar je operatie ondergaat, zal je die ook terugbetaald krijgen. Een operatie voor tumoren aan de slokdarm bijvoorbeeld zal enkel nog terugbetaald worden in het AZ Delta in Roeselare en niet bij AZ Zeno.

Voor tumoren aan de pancreas zal je in onze provincie dan weer naar het AZ Groeninge moeten in Kortrijk of naar het AZ Sint-Jan in Brugge. Die ziekenhuizen kregen een erkenning voor die operaties van het Riziv. Yannick Mandeville is chirurg in het AZ Delta en hij vindt dat een goede beslissing. “Een tumor aan de slokdarm behandelen bijvoorbeeld vraagt specifieke kennis. Want er is een grote kans op problemen tijdens en ook na de operatie.  De zorg van de patiënten na een operatie is minstens een even grote uitdaging als de operatie op zich.”

Slokdarm- en pancreastumoren zijn de eerste aandoeningen waarvoor een erkenning is uitgereikt. Op termijn komen er ook nog voor andere ziektes.

Artikel

1 REACTIE

  1. Dit is niet meer dan normaal. Moest elk ziekenhuis zich moeten specialiseren in uitermate moeilijk te behandelen ziektes en zéér moeilijke operaties zou dit niet realistisch meer zijn. Niet alleen het RIZIV zou het niet meer aankunnen maar ook voor gespecialiseerde dokters en professoren is het makkelijker werken waar zowel alle nodige materiaal als ook het gepaste personeel voor nazorg ter plaatse zijn.

Comments are closed.