Home Regionieuws Zeebrugge Enorme sluisdeur van achter- naar voorhaven

Enorme sluisdeur van achter- naar voorhaven

0
Foto's: Danny Costenoble

In de haven van Zeebrugge is men bezig een volledige sluisdeur vanuit de achterhaven over te brengen naar de Pierre Vandammesluis en opnieuw teruggeplaatst. Een spectaculaire operatie, want de deur weegt 2500 ton en heeft de oppervlakte van een kwart voetbalveld (66 m x 11 m x 25 m). De actie maakt deel uit van de grootscheepse renovatie van de Pierre Vandammesluis, de cruciale toegang tot de achterhaven van Zeebrugge.

De sluisdeur werd op 22 maart 2018 losgekoppeld, uit het water getild en overgebracht naar de achterhaven voor onderhoudswerken. Oesters en slib zijn verwijderd. De mechanische onderdelen werden nagekeken, nieuwe technologieën en systemen zijn geïnstalleerd en de deur kreeg een nieuwe laag verf. In de sluis zelf werden aan de deurkamer en de deurloop reinigings- en schilderwerken uitgevoerd. De rails en geleidingsrails zijn vernieuwd. Al die werken werden volgens een strakke tijdsplanning en binnen budget uitgevoerd.

De sluisdeur wordt in de achterhaven vanop de kaai opgetild, richting het sluiscomplex getransporteerd en daar opnieuw in de deurkamer geplaatst. Het gaat om de meest zeewaartse deur, die het meest te lijden heeft onder de getijden. Voor de operatie wordt gebruik gemaakt van het hijsschip ‘Rambiz’: een drijvende bok die een gewicht van 3300 ton kan tillen. De hele liftingsoperatie neemt naar schatting 14 uur in beslag. Er zijn ongeveer 50 mensen bij betrokken. Tijdens de operatie worden om veiligheidsredenen geen toeschouwers toegelaten op het sluisplateau. Het scheepvaartverkeer door de sluis zal op 9 juli gestremd zijn van 7 tot 19 uur.

De Pierre Vandammesluis (°1984) is vandaag de enige toegang tot de Zeebrugse achterhaven. Ze bestaat uit 2 sluishoofden met elk 2 roldeuren en 2 beweegbare bruggen. Sinds 2010 gebeuren er continu structurele renovatiewerken aan de Pierre Vandammesluis. Ook de komende jaren zal nog een sluisdeur worden losgekoppeld, in de achterhaven gerenoveerd en daarna terug in de kamer geplaatst. Het Departement Mobiliteit en Openbare Werken schat de volledige renovatie af te ronden tegen de zomer van 2023. De totale renovatiekost zal ongeveer 120 miljoen euro bedragen.

Artikel

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here