Home Knokke-Heist Knokke-Heist zet zich in tegen kernwapens

Knokke-Heist zet zich in tegen kernwapens

1

Mayors for Peace is een internationaal netwerk van steden en gemeenten waar ook het gemeentebestuur van Knokke-Heist lid van is. Op 6 en 9 augustusis het exact 74 jaar geleden dat de Japanse steden Hiroshima en Nagasaki het slachtoffer werden van een aanval met een kernwapen. Daarom zal het gemeentebestuur op het Abraham Hansplein de vlag van Mayors for Peace hijsen op dinsdag 6 augustus 2019 om 8.15 uur en opnieuw strijken op vrijdag 9 augustus 2019 om 11.02 uur. Op deze manier wil de gemeente niet alleen mee helpen om het netwerk visibiliteit te geven maar krijgt het engagement binnen het netwerk Mayors for Peace ook concreet vorm.

Mayors of Peace

Mayors of Peace werd in 1982 opgericht door de burgemeesters van Hiroshima en Nagasaki en heeft tot doel om in solidariteit met steden van over heel de wereld te pleiten voor nucleaire ontwapening. Wereldwijd telt de organisatie 7772 steden in 163 landen. In België zijn 375 steden en gemeenten lid van het netwerk. De stad Ieper functioneert sedert vorig jaar op vraag van burgemeester Matsui van Hiroshima als ‘lead city’ voor België. Vanuit deze functie heeft de Ieperse burgemeester Talpe het initiatief genomen om alle leden van het netwerk op te roepen om deel te nemen aan een gezamenlijk initiatief dat visibiliteit geeft aan het netwerk en dit naar aanleiding van de jaarlijkse herdenking van de atoomaanvallen op de steden Hiroshima en Nagasaki op 6 en 9 augustus. Twee bommen (Little boy (Hiroshima) en Fat Man (Nagasaki)) vernielden twee steden en maakten vrijwel meteen 140000 en 70000 slachtoffers.

Oproep voor wereldwijde nucleaire ontwapening

Samen met de burgemeesters Matsui en Taue wil Knokke-Heist stilstaan bij wat de beide Japanse steden is overkomen en samen met hen de internationale gemeenschap oproepen op dringend werk te maken van wereldwijde nucleaire ontwapening. Vandaag telt de wereld immers nog steeds zo’n 15000 kernwapens die gemiddeld 30 keer de kracht hebben van de bommen die 74 jaar geleden zijn ingezet.

Artikel

1 REACTIE

  1. Een prachtig initiatief! Ik vrees echter dat er een nieuwe wapenwedloop in de maak of zelfs reeds bezig is. De grootmachten pronken de laatste tijd té veel met hun nieuwe kernwapens. Dan zie je ook dat bij sommige van die grootmachten de bevolking honger heeft, werkloos is of moet werken voor een schamel loon. Dit zijn geen grootmachten maar ONTWIKKELINGSLANDEN… Schandalig!

Comments are closed.