Home Regionieuws Zwinregio Geen provinciebestuur meer vanaf 2024

Geen provinciebestuur meer vanaf 2024

2

Informateur Bart De Wever heeft vanochtend een startnota voor de onderhandelingen over een nieuwe Vlaamse regering vrijgegeven. Daarin staat onder meer dat er meer gemeenten moeten fusioneren en dat het provinciebestuur van West-Vlaanderen (en andere provincies) vanaf 2024 kunnen ophouden te bestaan.

Dit staat letterlijk in de tekst: “Onze lokale besturen moeten efficiënter en slagkrachtiger worden. We nodigen de gemeenten uit tot een omvattende fusieoperatie om voldoende bestuurskracht te behouden en verder te ontwikkelen. Met sterke Vlaamse en lokale overheden kunnen de provinciebesturen vanaf 2024 ophouden te bestaan. De resterende bevoegdheden op provinciaal niveau worden overgeheveld naar de lokale besturen of, indien opportuun, de Vlaamse overheid.”

De startnota wordt beschouwd als een basis om echte onderhandelingen op te starten. De tekst is niet te nemen of te laten voor de partners. De formatie zou in de loop van de komende dagen kunnen starten.

Artikel

2 REACTIES

  1. Waarom de bevolking niet eens bevragen na duidelijk te hebben aangegeven welke bevoegdheden naar de lokale overheid of naar de regionale overheid worden overgeheveld.
    Bent u voor of tegen de afschaffing van de provinciale besturen?
    m.a.w. referendum = de ultieme vorm van democratie!

  2. -Akkoord met de afschaffing van de Provinciebesturen.
    -Fusies ook akkoord indien de inwoners eerst worden geïnformeerd en geraadpleegd en dat de politiekers rekening houden met de wensen van de bewoners per deelgemeente. Het moet daarom ook mogelijk zijn om eerst te défusioneren en bepaalde deelgemeenten achteraf te fusioneren met de beste optie en volgens de wil van de inwoners.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here