Home Cultuur 44ste editie van Art Nocturne Knocke op koers

44ste editie van Art Nocturne Knocke op koers

0

Zaterdag 10 augustus opende de Vlaamse minister voor Cultuur Lydia Peeters samen met de officiële instanties en de genodigden onder grote belangstelling de 44ste editie van Art Nocturne Knocke

ANK2019 is opnieuw bron van weldoende verrassingen en van heel wat gediversifieerde esthetische ervaringen. Dat heeft in ruime mate te maken met de beslissing om de beurs, die steeds meer door het aanbod van hedendaagse beeldende kunst wordt gedomineerd, open te stellen voor kunstenaars die een carrière aan het uitbouwen zijn en aan wie de kans wordt geboden om in een beperkte en welomlijnde ruimte hun recente werken te tonen. Het ideale platform naar niet alleen de particulieren, maar ook naar de vele galeristen die ieder jaar komen scouten.

Een heel bijzondere vermelding verdient het werk dat in de theaterruimte wordt getoond : indrukwekkend, opvallend en getuigend van een verheven niveau zijn de talrijke grote foto’s van Reka Nyari die een boeiend overzicht bieden van haar brede thematiek waarin telkens een vrouwelijk personage een sfeer uitbeeldt, een identiteit reveleert, een brok esthetiek ontvouwt. 

Op letterlijk en figuurlijk schitterende wijze wordt dankzij een groot en frappant elandgewei aan de ingang van ANK de tentoonstelling van de eveneens in de theaterruimte opgestelde  met goud bedekte skeletten van Stephen Cawston aangekondigd. De video moet men bekijken.

                                                                                             ==

In het traditionele gedeelte met zijn stands van galeries en kunstenaars valt op hoe Blue Art, The Old Treasury en All Arts  een aantrekkelijk en hoogwaardig aanbod presenteren van respectievelijk Aziatische kunst, van objecten en sculpturen, die op vaak ludieke wijze refereren aan wat met de jacht te maken heeft  en aan zilverwerk, glas en tastbare schittering.

Galerie Dil toont opnieuw een rijke keuze aan tekeningen en schilderijen van Franse moderne en hedendaagse kunstenaars. Een omvangrijk aanbod met tal van voorname en geconsacreerde kunstenaars.

Art Assistant valt op door een uitgebreide en verfijnde keuze van zowel vroeger als hedendaags werk waarin rood en blauw domineren. Daar hebben wij een eerste coup de coeur toegekend, met name aan een monochroom eerder blauwgrijs niet figuratief doek van Vincent Marras waarin spanningen letterlijk en figuurlijk aanwezig zijn.

Een andere coup de coeur gaat naar een werk in opbouw van de voortreffelijke animalier Chris Tap die veelal levensgrote stukken in marmercomposiet modelleert  en tijdens de expo een liggende leeuw onder handen neemt wat voor de bezoeker een unieke ervaring betekent.

Modern Shapes is een verzameling  abstraherend ruimtelijk werk van hoge kwaliteit zoals de twee wandcreaties van designer Frederik Tanghe  dromerige objecten zijn die van een verheven sensibiliteit  getuigen.

Kinetura tenslotte biedt een kijk op de toekomst en hanteert de wetten van de fysica om op een stevig onderbouwde wijze lampen te ontwerpen waarbij de materie aan de warmte van het licht gehoorzaamt.

                                                               ==

De afdeling discoveries is een verbazingwekkend  amalgaan van strekkingen en technieken.

Katy De Bock hanteert als geen ander draden van wol en zijde, van sisal en dons. Zij weeft tapijten die ietwat contrasteren met haar kleinere werken die getuigen van een verrassende vindingrijkheid en een ontegensprekelijke kunde.

De inkttekeningen van Chris  Van Weidmann boeien omwille van hun nauwgezette kalligrafie zoals (vooral) de kleine tekeningen van JeanF een rijke sfeer bezitten en een beetje aan Marlene Dumas doen denken.  De tweedimensionale structuren, die in feite collages zijn, van Silvia Strobos en Pamela Maria trekken de aandacht omwille van hun ritmiek en hun vaak gevoelig coloriet.

Frank Kenis is een begenadigde schilder en krijgt een coup de coeur omwille van de intensiteit van zijn coloriet en de plastische uitstraling van zijn figuren. Ook de schilderkunstige beeldtaal van Danielle Burgart is ons opgevallen naast het bevreemdende van de knap  in donkerte en licht geschilderde  lichamen met hun ‘getekende’ vogelkop. Métier en verbeelding gaan hand in hand.

Op ruimtelijk vlak hebben Eric-Luc Maquet, Nicolas Timar en Jean-Pol Boyer ons geboeid. Maquet krijgt een coup de coeur voor zijn indrukwekkende gestroomlijnde vogel. Timar hanteert met elegantie vormen in de ruimte die op elkaar inspelen en de verfijnde structuren van Boyer wachten tot iemand ze een andere gedaante geeft. Van Isabelle Thiltges tenslotte hadden we graag wat meer gezien dan die twee gestroomlijnde aantrekkelijke vogels. Art Nocturne Knocke kan men nog bezoeken tot en met zondag 18 augustus in CC Scharpoord, dagelijks van 16 tot 21 uur.

Artikel

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here