Home Knokke-Heist Knokke-Heistse subsidies beschermen zwaluwnesten

Knokke-Heistse subsidies beschermen zwaluwnesten

0

Het gemeentebestuur reikt al sinds 2003 subsidies uit aan inwoners en landbouwers die zwaluwennesten beschermen. In 2019 kent het gemeentebestuur in totaal 5620 euro toe aan particulieren die samen 161 bewoonde zwaluwnestjes beschermden op 44 verschillende locaties.
De landbouwers krijgen 4505 euro, goed voor 211 nestjes op 24 verschillende locaties. Er werden 299 bewoonde boerenzwaluwnesten en 73 bewoonde huiszwaluwnesten geteld.

Huiszwaluwen leven meer in of aan de rand van stedelijk gebied. Hun nesten worden vaker weggehaald door de bewoners van de woningen. De boerenzwaluwen vind je meestal in schuren en stallen in de landelijke gebieden van West- en Ramskapelle. Landbouwers laten deze nesten makkelijker hangen waardoor er dus meer boerenzwaluw- dan huiszwaluwnesten in Knokke-Heist zijn. 

Ringen van zwaluwen

Sinds 2016 worden er ook boerenzwaluwen geringd door onze vrijwilligers Marleen en Willy.
Dit gebeurt in opdracht van de Provincie West-Vlaanderen met goedkeuring van het gemeentebestuur en toestemming van de betrokken landbouwers. Marleen volgde hiervoor een opleiding tot erkend ringer waardoor ze dus boerenzwaluwen kan en mag ringen.

  • Dit jaar werden er boerenzwaluwen gering op 7 locaties waarvan 6 landbouwbedrijven.
  • Er werden in totaal 159 zwaluwen geringd, 113 jongen en 46 volwassen zwaluwen.
  • Er zijn dit jaar ook 7 terugmeldingen. Dit zijn zwaluwen die voorgaande jaren werden geringd en nu dus opnieuw werden gevangen en geregistreerd.
  • Eén zwaluw die in 2016 in de Greveningedijk als adult werd geringd en die in 2018 op dezelfde locatie werd gevangen kwam ook dit jaar terug naar deze locatie.
  • Van de adults en de terugmeldingen worden telkens de vleugellengte, staartlengte en het gewicht gemeten. Ook het geslacht wordt genoteerd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here