Home Knokke-Heist Opinie Opinie: Moeilijk om oppositie te voeren in KH?

Opinie: Moeilijk om oppositie te voeren in KH?

5

We zijn bijna een jaar geleden allemaal naar de stembus geweest om de politieke kaarten te schudden in Knokke-Heist. Een aantal partijen moesten bekomen van het resultaat. Gemeentebelangen bleven de grootste partij met een absolute meerderheid en gingen meteen door met de orde van de dag . De grootste oppositiepartij N-VA strandde op 16.2%. Kon nog drie zetels redden, maar is duidelijk haar oppositiezin kwijt. Het enige noemenswaardige was hun eis om de jeugdraad door te lichten. Maar vandaag is de partij in de gemeenteraad nog een schim van zichzelf en zal zich toch stilaan moeten herpakken. Ook on-line zijn de lokale politieke afdelingen amper nog aktief. Na de verkiezingen verscheen eigenlijk “lokaal” ook niets meer op de sites van Groen, SP.a en Vlaams Belang.

Men zou toch mogen verwachten dat de drie oppositiepartijen in de gemeenteraad hun werk doen? De oppositieleden plaatsen echter amper punten op de agenda van de Gemeenteraad.

Of is het beleid van Burgemeester Leopold Graaf Lippens en z’n team zo goed dat het te moeilijk is geworden om oppositie te voeren? Er zit dus nog geen sleet op de formule. Sterker zelfs, graaf Leopold Lippens is bezig met de realisatie van heel wat projecten. Als we binnen 5 jaar opnieuw naar de stembus gaan, zal Knokke-Heist er al heel wat anders uitzien. Door die vernieuwingen vanuit de Gemeentebelangen is het blijkbaar moeilijk om als oppositie nog iets te doen… maar zal het op die manier ook moeilijk zijn om zetels te winnen op de Gemeentebelangen. De burgemeester en het college die samen stevig in hun zadel blijven verder werken aan hun projecten.

F. van de Steene

Punten op de agenda door de oppositie

 • Okt 2018: Geen punten vanuit de oppositie
 • Nov 2018: Geen punten vanuit de oppositie
 • Dec 2018: Geen punten vanuit de oppositie
 • Jan 2019: Geen punten vanuit de oppositie
 • Feb 2019:  2 punten door Groen (Leerlingen De Pluim/Het Anker – Earth Hour)
 • Maa 2019: 2 punten door Groen (Europees Volkslied – Huishoudelijk reglement – Zandsuppletie)
 • Apr 2019: 2 punten door N-VA (Hondenlosloopweide – Jaarlijks terugkerende overlast) en Groen (Charles Decosterplein – Graspleintje Graspleintje Apollo XILaan)
 • Mei 2019: 1 punt door onafhankelijke (Verkeerssituatie in winkelstraten)
 • Juni 2019: 1 punt N-VA (Nieuw voetbalstadion Club Brugge)

Lokale oppositie op het internet na de verkiezingen van 2018

PartijWebsiteFacebook
N-VA17 berichten (50 boven lokaal)30 berichten (lokale politiek)
Groen2 berichten3 berichten (lokale politiek)
Vlaams BelangGeen lokale berichtenGeen lokale berichten
SP.aGeen lokale berichten1 lokaal bericht

De notulen van de gemeenteraden waar eventuele opmerkingen worden opgeschreven kunt u hier en hier raadplegen!

Stuur ons gerust ook uw opiniestuk! redactie@kneistikrant.be

5 REACTIES

 1. @valkarend De oppositie kan zoveel punten op de agenda zitten als ze zelf willen. Maar ik zag nog niets in de krant over hun punten rond betaalbaar wonen enz. Maar wel over het Europees volkslied. Daar liggen we in Knokke echt wakker van!

 2. Oppositie voeren in K.H.
  ‘Heeft de schrijven van dit bericht al eens nagedacht hoe het mogelijk is dat er zo weinig punten op agenda staat van de gemeenteraad? Dat is niet moeilijk, de burgemeester zelf zorgt er voor omdat het niet zou gebeuren! Iedereen weet dat hij de alleenheerser is op elke vergadering van raad, zelf zijn eigen leden hebben er niets te zeggen, alleen over kleine onbenullige dingen laat hij de oppositie aan het woord, en je
  moet weten dat ze allemaal bang zijn om hun dik betaald postje te verliezen, dus iedereen luisterd dan maar naar de woorden en de eisen van de omhoog gevallen graaf.

  • We hebben hier inderdaad met een soort Trump van Knokke-Zoute te maken. Van de deelgemeente Heist trekt hij zich toch weinig of niets aan of het is als de verkiezingen er aan komen. Dan zie je hem wel eens tijdens de jaarlijkse vissersmis of de zeezegening. Zwijgen is een schone deugd, vooral in onze gemeente waar veel tweede verblijvers intussen ook hun domicilie hebben (goed voor de stemmen!). Dat onze gemeente er binnen enkele jaren helemaal anders zal uitzien moet nog bewezen worden. Voor de deelgemeente Heist is er van alles beloofd maar momenteel bestaat alles alleen op “artist impressions” en maquettes. Het stuk weg vanaf de Mengélaan tot aan de Kursaalstraat lis voor de zoveelste keer opengebroken…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here