Michel Nihoul, ooit veroordeeld tot 5 jaar gevangenisstraf voor drugshandel in de zaak Dutroux, doet het wat zijn gezondheid betreft niet zo goed. Hij reageert niettemin op de mogelijke vrijlating onder voorwaarden van compaan Michel Lelièvre. Ook Michel Nihoul stond in 2004 terecht. Hij werd vrijgesproken voor de ontvoering van kinderen. Voor het dealen van drugs en bendevorming werd hij wel veroordeeld tot vijf jaar cel. In het voorjaar van 2006 kwam Nihoul vervroegd vrij en ging hij in Zeebrugge wonen.

Michel Nihoul is 78 jaar oud, maar zijn gezondheidstoestand verslechtert. Maandag was hij in AZ Zeno toen we contact met hem opnamen voor een reactie op de mogelijke vrijlating. “Ik ben opnieuw geopereerd”, vertelt hij ons met een zwakke stem. “Dit is de 12e operatie in 4 jaar. Mijn rug, mijn benen … Sinds mijn aanval is niets oké. Een aanval die dateert uit 2017 en niets te maken heeft met de Dutroux-affaire.

“Veel mensen zullen de beslissing tot vrijlating niet begrijpen”, zegt Nihoul. “Er moet aan hen worden uitgelegd dat als hij zijn straf uitzat en dat hij eigenlijk zonder voorwaarde of toezicht kan vrijkomen. Ik heb dan ook begrip voor de beslissing van het gerecht “.

Michel Lelièvre, de handlanger van Marc Dutroux, heeft intussen een akkoord met een immobiliënkantoor dat voor hem een flat gaat zoeken. De strafuitvoeringsrechtbank in Brussel zette maandag het licht op groen voor de vervroegde vrijlating van Lelièvre, mits hij binnen de zes maanden een vaste verblijfplaats vindt. “Door het akkoord met het immobiliënkantoor voldoet hij aan die voorwaarde”, aldus zijn advocaat. “Mogelijk komt hij binnen de twee weken al vrij.”