Wie onlangs in Cadzand is geweest, herkent onze Nederlandse buur badplaats waarschijnlijk niet meer van eerdere bezoeken. Ooit een ietwat kleinburgerlijk Hollands badplaatsje, is Cadzand uitgegroeid tot een soort kopie van onze gemeente met restaurants die sterk ontwikkelde smaakpapillen in vervoering kunnen brengen. Vlaggenschip van Cadzand is Pure C, het restaurant dat werd opgericht door sterrenkok en Zeeuwse Knokke-Heistenaar Sergio Herman die groot werd in zijn vaders mosselrestaurant in het nabijgelegen Sluis. Herman gebruikt graag verse, uit de duinen geknipte kruiden bij zijn gerechten, en nu is daar dan ook een likeurtje van gemaakt, een flesje gehuld in witte folie: Hierbas de las Dunas. Klinkt Spaans, maar het is toch echt Zeeuws.

Likeur wordt vaak gemaakt van gedroogde kruiden, maar het zijn onder meer verse zeevenkel, duindoorn, rozenbottel, vlierbloesem en wilde rucola die in een flesje Hierbas de las Dunas gaan. Een bodempje van de likeur, aangevuld met niet al te stevige prosecco en een dilletakje om het af te maken, is alvast een feestelijk aperitief. Maar chefkok Syrco Bakker, die nu aan het roer staat van Pure C en het drankje bedacht, heeft ook Franse en Vlaamse barlieden gevraagd om cocktails te maken met Hierbas de las Dunas en dat levert leuke tips op (hierbasdelasdunas.com). 

Bijvoorbeeld ‘The Lady Knows’ van Remy Savage van de hippe cocktailbar Little Red Door in de Parijse Marais: makkelijk te maken met de 30 ml likeur, 15 ml tequila, 45 ml vermouth en flink wat schudwerk. Het kan ook ingewikkelder, laat de barman van het exclusieve Parijse Masha Café zien, maar als u alle dure ingrediënten van een ‘Outre mer’ wilt zien, kunt u beter op de site kijken. Hoe dan ook trekt Hierbas de las Dunas de aandacht van de Parijse beau monde voor de charmes van dat kale dorpje in de duinen.