Als de politieke partijen er tegen Sinterklaas niet in slagen een nieuwe federale regering te vormen, pleit Joachim Coens voor een expertenregering met een beperkt programma. Voor de kandidaat-voorzitter van CD&V, burgemeester van onze buurstad Damme en Havenbaas is zo’n zakenregering een alternatief om de politieke stilstand op federaal vlak te doorbreken.

“De vorige regering stelde voor 2020 een begrotingstekort van 1 miljard in het vooruitzicht. Het dreigt 12 miljard te worden. Dat is niet ernstig meer”, zegt Coens bij zowel HLN als de VRT.

“Welke burger, welk bedrijf wil zijn lot nog in handen leggen van mensen die weigeren om te beslissen, om samen te werken? Dit land heeft een regering nodig. En een begroting die naam waardig. Als het de partijen niet meer lukt, dan moeten anderen het maar doen.”

Als de politici er tegen begin volgende maand niet uit raken, wil Coens tegen begin volgend jaar een zakenkabinet, een expertenregering. Die regering zou zich moeten bezighouden met de begroting, de sociale zekerheid en een aantal fiscale maatregelen. En een eventuele staatshervorming kan volgens hem parallel tussen de gewesten worden  besproken.

Coens spiegelt zich aan Italië, waar Mario Monti in 2011 ook zo’n zakenkabinet op de been bracht. Het plan van Coens krijgt door politieke analisten veel tegenwind. Coens wil vooral dat er beweging komt in de regeringsonderhandelingen klinkt het in zijn omgeving. “Ons land mag vooral niet stil vallen”!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here