De Regie der Gebouwen laat 161 leegstaande overheidsgebouwen beheren door ‘leegstandsbeheerder’ Interim Vastgoedbeheer. Dat bedrijf incasseert voor de bewoning van de gebouwen huurgeld. Opmerkelijk is dat niet al die gebouwen eigendom zijn van de federale overheid. Zo huurt de Regie vijf lege kantoorgebouwen in West-Vlaanderen waaronder 1 in onze deelgemeente Knokke, waarvoor de federale overheid dit jaar 1,5 miljoen euro betaalt aan eigenaar Fedimmo. Dat schrijft De Standaard.

Vroeger werkten in die panden ambtenaren van de FOD Financiën, maar na een grootscheepse herstructurering verloren de gebouwen hun functie. Van eind 2015 tot begin dit jaar verliet de FOD zijn kantoren in Nieuwpoort, Torhout (twee gebouwen), Knokke-Heist en Diksmuide. Telkens gaat het om gebouwen van minstens drie verdiepingen met een grote gebruiksoppervlakte.

Interim Vastgoedbeheer moet niets betalen voor het beheer van die gebouwen en maakt winst door ze te verhuren. In ruil controleert het bedrijf de staat van de panden en neemt het de onderhoudskosten voor zich. Een ander pluspunt voor de overheid is dat de gebouwen minder snel verloederen doordat ze bewoond worden.

Voor het leegstaande gebouw net naast het Cultuurcentrum Scharpoord moet de overheid nog tot 2027 huur betalen. Er wordt onderhandeld om het contract vroegtijdig te beëindigen.

Fedimmo werd in 2006 opgericht door de tweede regering-Verhofstadt. Ze gebruikte het vehikel om 62 overheidsgebouwen, waaronder de vijf West-Vlaamse panden, te ­privatiseren. Die privatisering maakte deel uit van verscheidene sale-and-lease-backoperaties die het gat in de begroting moesten dichten: de gebouwen werden verkocht om ze daarna opnieuw te huren.

Volgens de Regie staat slechts 1,9 procent van de gebouwen die ze huurt leeg.

2 REACTIES

  1. Trouwe parochiaan het is niet alleen in Knokke-Heist !Er zijn 161 leegstaande overheidsgebouwen.De overheid betaalt elk jaar 1.578.115 € huur voor alleen al 5 lege gebouwen.Het was een truuk van de regering Verhofstadt (Open vld) .Gebouwen verkopen aan investeerders in immobilien ,het geld innen om de begroting op te smukken en ze dan weer inhuren .Dat is pas een schandaal

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here