Een minder bekende Groene gordel in onze deelgemeente Heist (West) bestaat uit 3 afzonderlijke delen. Samen goed voor ruim 100 ha verrassende natuur. Zowel de Baai van Heist, Sashul-Vuurtorenweiden als de Kleiputten van Heist zijn specifiek en verdienen een bezoekje. Je kan de 3 gebieden perfect aaneenrijgen in een wandeling. Je zal zien dat zelfs in de schaduw van de wereldhaven Zeebrugge voor de natuur prachtige kansen weggelegd zijn. Al lijkt dit nu bijna voorbij.

C.RO is namelijk van plan om een groot stuk van het natuurgebied “Sashul” dat een buffer vormt tussen het havengebied én de dorpskern van de deelgemeente Heist in te palmenvoor om hun spoorbundels met 30 %.  Volgens het transportmagazine Flows zijn er compensaties voorzien. Vandaag is niet duidelijk of het Gemeentebestuur van Knokke-Heist al dan niet meegaat in de voorgestelde compensaties om de uitbreiding van C.RO mogelijk te maken.

5 REACTIES

    • Het is in één woord schandalig te noemen. Het gemeentebestuur moet hieromtrent zo goed als zeker op de hoogte zijn geweest maar wat trekken zij zich van natuurgebieden en inwoners van Heist-West aan? Ze zullen er zeker niet van wakker liggen.

  1. Ik vraag me af hoever Knokke Heist zijn landelijke grenzen nog zal laten inpalmen, iedereen weet dat een haven altijd op uitbreiding oogt, en zelden wordt de oplossing gezocht binnen de eigen havengrenzen, neen bijsprokkelen en blijven proberen.
    Ik stel mij nu echt de vraag hoe onze gemeente hierop zal reageren , welwetende de de vele havenbuurtbewoners op grondgebied HEIST nog meer geluidslast gaan ondervinden door de dag en nacht in en uitgaande transporten plus bijkomende verwerking van de goederen. Hoever zal men het nog laten komen?

    • Geacht Raymond, ik heb ook eens mijn lichtje opgestoken en het College van Burgemeester en Schepenen, parlementslid Cathy Coudyser én dhr. Brinkman van Natuurpunt hierover aangeschreven. Alle politici zwijgen in alle talen wat ik zeer eigenaardig vind daar ze anders nogal vlug zijn met een reactie. Alleen dhr. Brinkman van Natuurpunt gaf een reactie en vindt het project van C.RO allesbehalve. Ik heb ook vernomen dat het gemeentebestuur ZEKER op de hoogte moet zijn van deze zoveelste aanslag op het grondgebied van de deelgemeente Heist, waar dit keer in het natuurgebied “Sashul” geviseerd wordt. De LNG-terminal én de parking van C.RO uitgebaat door Cobelfret-CLdN liggen namelijk op het vroegere grondgebied van Heist!

  2. Als dit waar is dat C.RO ook maar het lef heeft een grote “hap” uit het natuurgebied “Sashul” te bijten met medeweten van het Gemeentebestuur van onze gemeente is dit een kaakslag voor de inwoners van Heist-West. C.RO die momenteel wordt uitgebaat door Cobelfret-CLdN heeft enkele jaren geleden reeds de kades en de gronden van de opgedoekte ZIP-containerterminal in het Albert II dok (Zeebrugse voorhaven) ingepalmd. Nu willen ze ook nog een zware hypotheek leggen op het stukje natuurgebied dat de jongste maanden in het nieuws kwam wegens het spotten van zeldzame trekvogels. Dat ze op hun eigen gronden blijven eventueel ten westen van het parkeergebouw voor nieuwe wagens! Als je er met de fiets langsrijdt is meer dan de helft van die parking naast het parkeergebouw van drie verdiepingen leeg. Kijken wat de groenen nu zullen zeggen maar waarschijnlijk zal het hun worst wezen. Ook “Natuurpunt” zou op de achterpoten moeten staan!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here