AZ Zeno is als grootste werkgever in onze streek niet alleen bezorgt over de gezondheid van onze regio maar ook over deze van haar eigen medewerkers. Daarom organiseerde men in het najaar een interne griepvaccinatie-campagne en dat brengt nu een gouden label op van de Vlaamse Overheid.

Als zorgverlener of personeelslid in de zorgsector loop je niet alleen een groot risico om griep te krijgen, maar ook om anderen te besmetten. Daarom is het belangrijk als management van een ziekenhuis als AZ Zeno om griep uit je organisatie te houden en zoveel mogelijk personeel te laten vaccineren. Want men werkt met risicogroepen die een grotere kans hebben op griepcomplicaties. Niet ongevaarlijk als je weet dat er elk jaar honderden mensen aan sterven.

Griep treft jaarlijks 1 op 10 mensen, is zeer besmettelijk en kan ernstige gevolgen hebben voor uw bedrijf. We spreken dan niet over een verkoudheid of grieperigheid. De symptomen van griep gaan gepaard met koorts, hoesten en pijn en houdt werknemers vaak meerdere dagen tot zelfs weken weg van het werk. Vaccinatie is de enige manier om medewerkers tegen griep en zijn gevolgen te beschermen, klinkt het bij de Vlaamse Overheid. Een roep waaraan AZ Zeno graag haar medewerking aan gaf.

Na vaccinatie is de kans op griep bij hun medewerkers natuurlijk ook veel kleiner. Mocht men toch griep krijgen, dan is de kans op complicaties zoals bijvoorbeeld longontsteking kleiner. Vaccinatie is binnen de diverse vestigingen van het ziekenhuis een gewaardeerde service bij de medewerkers in het kader van uw gezondheids- en welzijnsbeleid. Veel bedrijven naast AZ Zeno bieden daarom in het najaar hun werknemers de mogelijkheid om zich dankzij een griepprik te laten vaccineren tegen de griep. Meer dan 83% van de Zeno medewerkers werden vrijwillig geprikt. Hierdoor mocht AZ Zeno van de Vlaamse Overheid voor de tweede keer het gouden certificaat in ontvangst nemen.

Elk bedrijf die actief meegewerkt om zijn werknemers te beschermen tegen griep kan dergelijk certificaat aanvragen. Want dat engagement mag gezien worden! Dit zijn de voorwaarden:

  • Zijn meer dan 80% van je medewerkers gevaccineerd, dan verdient je een gouden certificaat!
  • Zilver is voor organisaties die meer dan 70% behalen en
  • wie meer dan 60% behaalt kan pronken met een bronzen certificaat.
  • Maar ook wie nog een tandje moet bijsteken om de drempel van 60% te halen, kan zijn engagement tonen en het certificaat aanvragen.

Hoe meer collega’s en personeelsleden ingeënt werden, hoe kleiner de kans dat ze patiënten of bewoners besmetten.